Film & TV

Filmfonds helpt 26 filmtheaters door coronaperiode heen

Het Filmfonds heeft in totaal 4,6 miljoen euro verdeeld onder filmtheaters die financiële steun voor de coronaperiode hadden aangevraagd. In totaal zijn 26 aanvragen toegekend. Het steunbedrag wordt opgebracht door het Filmfonds en het ministerie van OCW, maakte het fonds vrijdag bekend.

Dit geld is bedoeld om de filmtheaters te compenseren voor de periode dat zij hun deuren moesten sluiten door de coronacrisis. De financiële steun is dus met terugwerkende kracht. Gemeenten waar de theaters staan hebben aangegeven hoeveel zij bijdragen aan de financiële problemen van de theaters. Daarna matchte het Filmfonds het bedrag voor zover mogelijk.

Theaters konden een steunaanvraag indienen voor de maanden maart, april en mei. Het Filmfonds meldt dat het ministerie van OCW moet bepalen of de steunmaatregel voor de filmtheaters wordt verlengd.

Uit een grote inventarisatie van de Filmkrant bleek deze week dat veel filmtheaters vrezen het einde van het jaar niet te halen. De theaters stellen ook dat voor het voorbestaan van het Nederlandse filmtheaterlandschap moet worden gevreesd.