Film & TV

'Kijkers willen tijdens coronacrisis meer humor en films op tv'

Nederlandse kijkers hebben naast actuele berichtgeving over de coronacrisis ook juist behoefte aan meer humor en films op televisie. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van GfK dat in opdracht van de NPO werd uitgevoerd om de kijkbehoeften te peilen en te vragen wat mensen momenteel missen. Ruim vierduizend kijkers van 13 jaar en ouder werkten eraan mee.

Van de ondervraagden wil 32 procent graag meer humor en komedie, als cabaret en satire, op de buis. Ook een groter aanbod aan films is een wens van kijkers, zo wil 28 procent meer buitenlandse films en ziet 24 procent graag meer Nederlandse films op tv.

Mensen kijken nog steeds vooral televisie ter ‘ontspanning’ en om ‘op de hoogte te blijven’, zo blijkt uit het onderzoek. Wel willen kijkers meer dan normaal weten wat er speelt, 39 procent tegenover 36 procent normaal. Voor de buis kruipen ter ontspanning vindt men ook belangrijker tijdens de coronacrisis, dat aantal is nu 13 procent in plaats van 10 procent normaal.

Wensen

De ondervraagden konden ook doorgeven welk tv-programma van vroeger ze graag nog wilden zien. André van Duin, Swiebertje, Wie is de Mol en Van Kooten en De Bie werden het meest genoemd.

De NPO luistert naar de wensen van de kijkers en gaat het aanbod aan klassieke buitenlandse films uitbreiden. Ook komt er meer cabaret en humor op de reguliere zenders, naast het aanbod op NPO Start. Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: “We vinden het belangrijk om te weten wat ons publiek mist in de huidige programmering. We danken iedereen die heeft meegedaan aan het onderzoek en gaan ermee aan de slag.”