Golden State Killer krijgt levenslang

De oud-politieagent uit Californië die in de jaren 70 en 80 een reeks moorden pleegde en tientallen verkrachtingen toegaf, is vrijdag zoals verwacht veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van voorwaardelijk vrijlating. De inmiddels 74-jarige Joseph James DeAngelo kreeg door zijn wandaden de bijnaam ‘Golden State Killer’.

DeAngelo bekende schuld om de doodstraf te ontlopen. Justitie sloot die deal omdat ze de zaak snel wilde afronden vanwege de gevorderde leeftijd van slachtoffers en nabestaanden. Die kwamen deze week aan het woord tijdens emotionele hoorzittingen, waarbij ze oog in oog stonden met de seriemoordenaar.

DeAngelo gaf toe zeker dertien mensen om het leven te hebben gebracht in Californië. Hij sloop huizen binnen, bond slachtoffers vast, misbruikte en/of doodde hen en stal hun waardevolle spullen. Daarom stond hij behalve als Golden State Killer ook bekend als de East Area Rapist en de Original Night Stalker.

De autoriteiten hebben lange tijd in het duister getast over de identiteit van de dader. Ze kwamen de voormalig politiefunctionaris op het spoor na DNA-onderzoek en arresteerden hem in 2018.