Nederlandse drugsverdachten Sziget voor rechter

De Nederlandse topsprinter Roelf B. (22) en zijn vriend Gert-Jan N. (23) staan maandag voor de rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor drugshandel op het festival Sziget. Het Openbaar Ministerie biedt ze daar naar verwachting gevangenisstraffen van respectievelijk acht en tien jaar aan in ruil voor een formele schuldbekentenis.

Als ze dat accepteren, kan de rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest mogelijk op dezelfde dag al uitspraak doen. De rechter is niet gebonden aan het strafvoorstel, maar straft dan waarschijnlijk ongeveer gelijk aan het voorstel van het OM.

Als de twee het aanbod van de hand wijzen, begint de inhoudelijke behandeling van hun zaak, mogelijk pas later. Ze kunnen dan worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hongarije behoort binnen Europa tot de landen met de strengste drugswetten. Dat N. de hoogste straf zou krijgen, komt omdat het Hongaarse OM hem als het brein van de drugshandel ziet.

De twee hebben eerder bekend. Ze werden tijdens het grote muziekfestival betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo aan joints, die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers. De drugs hadden een straatwaarden van circa 300.000 euro.

Het OM is ervan overtuigd dat de twee niet alleen handelden, maar andere verdachten zijn nooit bekend geworden. “Ze hebben ons nooit de namen willen geven van de handelaren die hen de drugs leverden”, zei de openbaar aanklager eerder.