Royalty

Koning Willem-Alexander bij herdenking op Amerikaans ereveld Margraten

Koning Willem-Alexander legt zondagmiddag een krans op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, waar 8301 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Amerikaanse militairen rusten. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is de herdenking in besloten kring.

Maandag is het in de Verenigde Staten Memorial Day, de dag waarop de VS alle omgekomen militairen herdenken. Het is al jaren de gewoonte dat de herdenking in Margraten op de zondag daarvoor plaatsheeft. De herdenking zou dit jaar groots worden aangepakt omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, maar dat gaat door de coronacrisis niet door. Het ereveld is zondag gesloten voor publiek en mensen zijn opgeroepen om ook geen bloemen te brengen of te laten bezorgen.

De slachtoffers op de Limburgse oorlogsbegraafplaats zijn grotendeels omgekomen tijdens de bevrijding van Nederland, in de Ardennen en in het Duitse Ruhrgebied. Op een herdenkingswand op de begraafplaats staan de namen van nog eens 1722 soldaten die vermist zijn.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra houdt zondag een toespraak, net als de Limburgse gouverneur Theo Bovens. Ook minister Ank Bijleveld van Defensie is in Margraten.

View this post on Instagram

Koning Willem-Alexander is ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland aanwezig bij Memorial Day op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Tijdens Memorial Day herdenken de Verenigde Staten jaarlijks op de laatste maandag in mei al hun omgekomen militairen. De herdenkingsbijeenkomst in Margraten vindt traditiegetrouw plaats op de zondag ervoor. De Koning legt tijdens de herdenking de eerste krans. Na de ceremonie spreekt Koning Willem-Alexander met de hoofdopzichter van de American Battle Monuments Commission in Margraten en met een Nederlandse gezin dat een graf van een Amerikaanse soldaat heeft geadopteerd. Zij onderhouden contact met de Amerikaanse nabestaanden van de omgekomen soldaat en leggen regelmatig bloemen op het graf. In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij. #75jaarvrijheid #koning #King #WillemAlexander #Margraten #herdenkingsbijeenkomst #herdenking #MemorialDay #Margraten #begraafplaats #militairen @minvandefensie @u.s.embassythehague @usabmc 📸ANP & Deswijzen fotografie

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) on