Royalty

Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan vliegbasis Volkel

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een werkbezoek gebracht aan vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het bezoek stond volgens de Rijksvoorlichtingsdienst in het teken van de inzet van F-16 jachtvliegtuigen in zowel Nederlands als internationaal luchtruim.

Het werkbezoek begon met een briefing ter voorbereiding op een trainingsmissie waaraan de koning ook zelf deelnam. Na afloop was er een debriefing samen met de betrokken vliegers. Ook de Commandant Luchtstrijdkrachten en de commandant van vliegbasis Volkel waren hierbij aanwezig.

Naast de evaluatie van de missie werd ook gesproken over de taak en toekomst van de F-16. Naar verwachting blijft dit type vliegtuig tot 2024 operationeel. Daarnaast bereidt vliegbasis Volkel zich voor op de komst van de opvolger van de F-16, de F-35A Lightning II (F-35). Naar verwachting wordt dit nieuwe jachtvliegtuig in 2022 op Volkel verwacht.

View this post on Instagram

⁣Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan vliegbasis Volkel. Samen met vliegbasis Leeuwarden is het één van de twee ‘Main Operating Bases’ van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het verlenen van luchtsteun en luchtverdediging. Hiervoor staan continu twee F-16 jachtvliegtuigen paraat die in het geval van een dreiging direct kunnen opstijgen. Deze hoge staat van paraatheid heet ‘Quick Reaction Alert’.⠀ ⠀ Het bezoek richt zich op de inzet van F-16 jachtvliegtuigen zowel in Nederland als internationaal. Om inzicht te krijgen in het proces rondom een F-16 vlucht neemt de Koning deel aan een trainingsmissie.⠀ ⠀ Naast de evaluatie van deze trainingsmissie wordt ook gesproken over de taak en toekomst van de F-16. Volkel bereidt zich voor op de komst van de opvolger, de F-35. Dit nieuwe jachtvliegtuig wordt in 2022 op de vliegbasis verwacht.⠀ ⠀ #f16 #luchtmacht #defensie #volkel #trainingsmissie #koningwillemalexander #koning #king @minvandefensie @koninklijkeluchtmacht 📸Defensie

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) on