Sterren

Amsterdam kijkt naar mogelijkheden voor hulp aan The Movies

De gemeente Amsterdam wil kijken naar mogelijkheden om de noodlijdende bioscoop The Movies te helpen. Dat zeggen verantwoordelijk wethouders Touria Meliani (kunst en cultuur) en wethouder Victor Everhardt (economische zaken) in een reactie op een petitie voor het behoud van de oudste bioscoop van de stad. “The Movies is een plek voor cultuur, beleving, ontmoeting en een icoon voor de stad. We gaan samen met The Movies kijken of en hoe we ze kunnen helpen”, zeggen de wethouders.

Daarbij kijken ze in eerste instantie of het filmhuis aanspraak kan maken op de steunmaatregelen vanuit het Rijk. “We pakken het signaal van The Movies op in onze gesprekken met de rijksoverheid over aanvullende steun.”

Bioscoop The Movies bedankt voor alle steunbetuigingen nu in een paar dagen tijd bijna 24.000 mensen de petitie hebben ondertekend waarin de gemeente wordt opgeroepen de bioscoop uit 1912 te redden. Onder anderen de acteurs Georgina Verbaan en Huub Stapel, regisseurs Eddy Terstall en Martin Koolhoven en schrijver Arthur Japin steunen het initiatief.

Exploitant Kadir Selcuk zei afgelopen weekend dat het exploiteren van de filmzaal niet meer rendabel is door de coronamaatregelen. In een verklaring op de website roept het filmhuis op mensen vooral te komen. “De beste (en leukste) manier waarop je ons kunt steunen is door bij ons naar de film te gaan.” Verder schrijft The Movies: “Het raakt ons om te zien dat we door zoveel filmliefhebbers van binnen en buiten Amsterdam worden gekoesterd. Het klopt dat wij, net als veel andere filmtheaters en culturele podia, het in deze periode niet makkelijk hebben en dat het er om gaat spannen dit jaar. Maar het is nog niet zo ver!”

Eerder deze week sloot Cinema Tiel in Tiel de deuren omdat het exploiteren van het theater door de coronamaatregelen niet meer rendabel was. Voor het voortbestaan van andere arthouse-bioscopen wordt gevreesd, nu de filmhuizen vanwege het coronavirus een tijd dicht waren en momenteel tussen de tien en veertig mensen per zaal mogen toegelaten.

De websites Cinecrowd en Voordekunst hebben inmiddels aangeboden om inzamelingsacties op te zetten voor filmhuizen die in de problemen verkeren.