Sterren

John van den Heuvel ziet levenslange beveiliging als 'offer'

In oktober zit misdaadverslaggever John van den Heuvel dertig jaar in het vak. Aan pensioen denkt de journalist nog lang niet vertelt hij aan Panorama. Ook zijn constante beveiliging kwam ter sprak John vertelt vertelt de constante beveiliging te zien als een ‘offer’ dat hij moet maken om zijn werk te kunnen doen.

Sinds 2017 wordt John zwaar beveiligd door de DKDB (Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) en ondanks dat Ridouan Taghi inmiddels is opgepakt, wordt hij nog steeds beveiligd. “Je denkt toch niet dat er zoveel inspanningen worden verricht om mij veilig mijn werk te kunnen laten doen als er niet heel serieuze doodsbedreigingen zouden zijn?”, zegt hij. “Wat dat betreft ben ik echt door het oog van de naald gekropen. Daarbij, de aanhouding van Taghi betekent niet per definitie dat de mensen waar hij zijn pijlen op richt, veilig zijn. Het verhaal gaat over Taghi dat hij links en rechts met moordopdrachten strooide. Hij zou opdrachten hebben verstrekt en daar ook al op voorhand voor hebben betaald. We moeten ons geen zand in de ogen laten strooien en denken: hij zit vast dus het loopt wel los.”

John ziet een leven lang leven met zware beveiliging als een ‘offer’ voor zijn werk. “Het is me het in ieder geval zéker wel waard om niet met vijf kogels in m’n lijf ergens in de goot te eindigen. Ik zie het maar als een offer. En mijn werk neerleggen vanwege een criminele dreiging zou toch een beetje voelen als de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn, hun zin geven”, vertelt hij. John heeft in ieder geval nog geen plannen om te stoppen. “Ik leef van dag tot dag. Maar ik heb een boodschap voor de onderwereld: ik ga nog lang niet met pensioen.”

Het hele interview met John van den Heuvel is te bekijken op de website van Panorama.