Sterren

Korte film 'Alleen De Dood Liegt Niet' te zien op NFF

De internationaal prijswinnende korte film Alleen de Dood Liegt Niet, geregisseerd door Sam Yazdanpanna, is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival (NFF). Yazdanpanna’s vierde film gaat op 27 september op het NFF in première. Het is de tweede keer dat een film van de Nederlands-Iraanse regisseur op het festival te zien is.

In de film, die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, speelt Ali Fardi (7OD, Fataal) de hoofdrol, in de persoon van de kleinzoon van Hamid Reza Javadan. Hamid, een Iraanse oud-Olympisch kampioen, brengt zijn laatste jaren in Nederland door zodat hij bij zijn dochter en kleinzoon kan zijn.

Vanwege de taalbarrière begeleidt de kleinzoon zijn opa naar het ziekenhuis en treedt hij op als tolk. In gesprek met de arts, gespeeld door Monic Hendrickx (Penoza, De Poolse Bruid), ontvangt de kleinzoon het slechte nieuws, zijn geliefde opa is stervende. Abrupt moet hij een besluit nemen: vertaalt hij letterlijk wat de arts hem verteld heeft of verdraait hij de waarheid voor zijn opa in de hoop dat dit hem langer op de been houdt? Een keuze met grote gevolgen.

Yazdanpanna: “Ik wil de kijker aan het denken te zetten, wat zouden zij doen? Het is een keuze tussen twee kwaden, een dilemma met wellicht geen juiste oplossing. In veel culturen wil men het liefst het slechte nieuws verbergen zodat degene ‘niet opgeeft’, terwijl in de westerse wereld vaak openheid en transparantie het belangrijkst zijn.”