Sterren

'Nachtzuster' De Jong wil slachtoffers huiselijk geweld helpen

Radiomaakster Astrid de Jong heeft een opmerkelijke oproep geplaatst op Twitter. Zij roept slachtoffers van huiselijk geweld op zich te melden als zij hulp zoeken om uit hun benarde situatie te komen. De Jong zoekt geen contact voor een uitzending, maar wil deze mensen een mogelijkheid bieden hun verhaal kwijt te kunnen en een oplossing te zoeken.

Experts en politie waarschuwen al weken dat de coronaquarantaine leidt tot een grote stijging van het aantal slachtoffers van huiselijk geweld. Ook VN-secretaris-generaal António Guterres deed eerder deze week de oproep wereldwijd alert te blijven op deze trend en vrouwen te beschermen die het slachtoffer worden van huiselijk geweld in coronatijd.

“Ik zie hoe mijn kinderen de hele dag hun moeder op de lip hebben en verzucht steeds: gelukkig hebben wij veel ruime en veel liefde in ons huis”, legt De Jong uit. “Maar wat nu als er van alles sluimert? Kinderen of ook volwassenen die veel minder ruimte hebben om iemand te bellen, of die niet iemand op school hebben of geen vrienden om hulp te vragen? Ik wil die deur zoveel mogelijk openzetten.”

Max-telefoonlijn

De radiomaakster kreeg op Twitter al veel bijval voor haar initiatief van experts. De Jong presenteert op NPO Radio 1 het populaire Max-programma Nachtzuster, dat de komende weken extra edities krijgt op de zaterdagavond. Ook presenteert zij regelmatig het programma Volgspot en werkt zij voor diverse regionale zenders.

Omroep Max introduceerde eerder al een telefoonlijn voor eenzame ouderen. Volgens omroepbaas Jan Slagter wordt de lijn dagelijks door honderden mensen gebeld met zeer schrijnende verhalen.