Sterren

Wereldberoemd Volendams hotel Spaander is failliet

Het vermaarde Art Hotel Spaander aan de Haven in Volendam is failliet verklaard. Het hotel met kunstwerken was al gesloten in verband met corona, maar vrijdag heeft de rechtbank Noord-Holland het faillissement uitgesproken, meldt NH Nieuws.

Het hotel is sinds 21 maart gesloten vanwege de coronacrisis. Op de website staat geschreven: “Om de gezondheid van onze gasten en onze medewerkers te waarborgen denken wij dat het sluiten van het gehele hotel voor nu het beste is.”

Hotel Spaander is vaak het decor geweest van albumlanceringen, presentaties en persconferenties van bekend Volendam. In 2015 was daar ook de condoleance voor Jaap Buijs, de artiestenmanager van onder anderen Jan Smit, George Baker en 3JS. Hij overleed op 28 juni aan de gevolgen van slokdarmkanker. In datzelfde jaar werd het hotel onder handen genomen door Herman den Blijker en meneer Reimers voor de RTL4-serie Herrie in Hotel Spaander. In bovenstaande video is de reactie van Herman en meneer Reimers op het faillissement te zien.

Het is niet duidelijk of dit faillissement definitief is en of de eigenaren een doorstart willen maken.

Spaander, dat officieel Art Hotel Spaander heet, hangt vol met schilderijen. Oprichter Leendert Spaander liet eind 19e eeuw kunstenaars werken in het hotel, die zich lieten inspireren door Volendam en (toen nog) de Zuiderzee. Drie van Spaanders’ dochters trouwden met kunstenaars.