Sterren

Zanger Elbow wil financiële hulp voor kleine concertzalen

Guy Garvey, zanger van de band Elbow, heeft de Britse regering opgeroepen steun aan poppodia via een wet te regelen. Vooral kleine podia hebben het zwaar in Groot-Brittannië vanwege de coronacrisis. De oproep van Garvey komt nadat twee belangrijk zalen in Manchester donderdag lieten weten failliet te zijn.

“Het is een ramp”, zegt Garvey tegen muzieksite NME. “We moeten de kleine zalen beschermen.” Gorilla en Deaf Institute waren twee legendarische podia in Manchester. Garvey vreest dat er nog meer podia verdwijnen als er niets gebeurt.

In Groot-Brittannië is er sinds 2018 een wet die concertzalen beschermt. Als ze dicht gaan, mogen projectontwikkelaars niet zo maar iets anders bouwen. De Elbow-frontman wil dat de wet nog verder wordt aangescherpt, zeker nu de regering allerlei bouwplannen heeft om de economie uit het slop te halen. “Anders verliezen we in de toekomst niet alleen een aantal belangrijke plekken voor de muziekscene, maar ook voor de hele cultuursector.” Zo wil Garvey dat bij wet wordt vastgelegd dat panden vijf jaar lang niet kunnen worden opgekocht door projectontwikkelaars. Op die manier wil hij de eigenaren van podia beschermen.

Overigens heeft premier Boris Johnson laten doorschemeren dat concerten in de herfst mogelijk weer doorgang kunnen vinden, meldt NME.