Toch loonbelasting voor Terror Jaap

Terror Jaap moet echt loonbelasting betalen over de prijzenpot die hij in de wacht sleepte in de Gouden Kooi. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Jaap Amesz, alias Terror Jaap, won in 2008 ruim een miljoen euro met het Talpa-programma. Ook kreeg hij duizend euro per maand voor de anderhalf jaar die hij in de villa verbleef.

Jaap stelde dat hij niet in dienst was van Talpa en derhalve geen loonbelasting hoefde te betalen over het door hem gewonnen bedrag. Terror Jaap stelde dat hij het geld heeft gewonnen met een kansspel. De rechtbank, het gerechtshof en nu ook de Hoge Raad stellen hem in het ongelijk. Volgens justitie heeft Talpa terecht bijna 454 duizend euro aan belasting ingehouden van Jaaps prijzenpot van ruim 1,3 miljoen euro.

De Gouden Kooi ging in het najaar van 2006 van start op John de Mols zender Tien. Verschillende bewoners werden samen in een luxe villa opgesloten, de laatst overgebleven kandidaat zou het Gooische optrekje winnen. In 2007, nadat Tien was overgenomen door RTL, verhuisde de Gouden Kooi naar RTL 5 en werden de spelregels aangepast. De winnaar kreeg geld, in plaats van de villa. In het onderkomen wordt tegenwoordig het ochtendprogramma Koffietijd opgenomen.

Amesz’ zaak werd aan het rollen gebracht door zijn voormalig huisgenoot Natasia. Zij werd in juli 2007 uit de Gouden Kooi gezet en vroeg een uitkering aan. Die werd afgewezen, volgens de Hoge Raad onterecht. Uit Natasia’s zaak bleek dat deelname aan de Gouden Kooi gelijk staat aan werken. (Novum)

Vanavond meer in Shownieuws