Fatima Moreira de Melo: hockeygrap Chantal Janzen doet nog steeds pijn!

Een vriendschap tussen Chantal Janzen en Fatima Moreira de Melo zit er niet meer in. Dit vertelt de oud-hockeyster in Het Parool van afgelopen zaterdag. Fatima zong tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in 2008 als eerbetoon aan de topsport de Queen-hit Who Wants To Live Forever. Chantal, die het gala presenteerde, reageerde nogal cynisch: “Wat kan ze hockeyen hè, die meid.” Volgens Fatima doet de grap haar nog altijd pijn:

“Nou, ik denk dat de hoop op vriendschap volledig vergaan is sinds het moment met de Televizier-Ring. Dat was voor mij echt waanzinnig pijnlijk. Ik dacht daar in een mooie, gouden jurk een ode aan de sport te brengen met een liedje. Ik dacht: ‘O? Stond ik bij Idols, waar ik word afgerekend? En afgezeken?’ Zeker omdat zo’n zender mij vraagt om iets te doen; dat vond ik niet oké. Ik vond het heel spannend en puur van nervositeit gaat je stem trillen….Ik ben echt van de humor, maar om iemand die net olympisch goud heeft gewonnen en die zich waanzinnig kwetsbaar opstelt in ‘fucking’ Carré met allemaal bekende mensen, om die dan af te zeiken, en ook nog eens haar hockeycarrière erbij, dat is zo’n totaalpakket van disrespect”, zegt ze.

Toch hebben de dames het wel uitgepraat, maar het was Fatima die het initiatief nam. “Ik heb haar een paar jaar later nog een keer gezien in een lunchtentje. Ze durfde niet naar me toe te komen en toen ben ik naar haar toegegaan. Ze zei: ‘Ik had het nooit mogen zeggen en wat stoer dat je naar me toe komt, ik durfde niet.’ Ik zei: ‘Het is al goed.’ Dat was het. Het is ook wel prima, dingen gebeuren. Kijk, als het niet om mij was gegaan, denk ik dat ik er ook om had gelachen.”

(Video: Fatima Moreira de Melo heeft al een ingewikkelde achternaam. Maar door haar VOORnaam stuit ze ook nog eens op vooroordelen, zo vertelde ze afgelopen juli)