Royalty

Prins Claus genoemd in 'pedo-zaak' Joris Demmink

Een schokkende getuigenis maandag in het proces tegen Joris Demmink. De voormalige justitietopman wordt verdacht van misbruik van minderjarige jongens. Hij vecht voor de rechter al jaren tegen de beschuldigingen. In het proces worden maandag getuigen gehoord, waaronder Koos van Woudenberg. Deze getuige noemt wijlen prins Claus “in relatie tot jonge jongens”, zo bericht het AD.

Demmink zou deel uitgemaakt hebben van een groot netwerk aan mannen die actief waren binnen jongensbordelen. Daarbij zouden medewerkers van justitie betrokken zijn geweest, waaronder ook oud-minister Onno Ruding, zo verklaart Van Woudenberg. De getuige zegt ook dat hij misbruikt is in het appartement van professor Ger van Roon. In dat huis verklaart de getuige ook oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en prins Claus ontmoet te hebben. En in een horeca-gelegenheid zou Van Woudenberg de prins hebben gezien “in relatie tot jonge jongens.”

De zaak Demmink
Voormalig justitietopman Joris Demmink wordt nu zelf ook onder ede ondervraagd in een openbare rechtszitting over de beschuldiging tegen hem dat hij minderjarige kinderen zou hebben misbruikt. De rechtbank in Amsterdam heeft het verzoek hierom van één van zijn vermeende slachtoffers gehonoreerd, zegt zijn advocaat Martin de Witte. Ook oud-minister Ivo Opstelten en ex-staatssecretaris Fred Teeven moeten komen opdraven.

Het vermeende slachtoffer, een oud-jongensprostitué, heeft vorig jaar zelf onder ede verklaard dat hij eind jaren tachtig toen hij vijftien jaar was, de oud-topman van het ministerie van Justitie als klant heeft gehad. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Volgens De Witte wil zijn cliënt dat deze getuigen verklaren wat ze weten over het misbruik van de aanvrager, de destijds bestaande kinderpornonetwerken en het zogenoemde zeer geheime Rolodex-onderzoek eind jaren negentig. Dat zou gaan over misbruik van minderjarigen door drie hoofdofficieren van justitie en een topambtenaar van het ministerie van Justitie.

Het zijn niet de eerste getuigenverhoren met Opstelten in de reeks beschuldigingen tegen de inmiddels gepensioneerde Demmink. Vorig jaar verklaarde Opstelten al eens bij de rechter-commissaris dat Demmink ,,op geen enkele wijze” is opgedoken in het Rolodex-onderzoek.

Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens. De oud-top-ambtenaar heeft enkele keren de tegenaanval gekozen. Demmink verloor vorig jaar een procedure tegen het AD, dat onder meer had geschreven dat hij in de jaren tachtig contact zou hebben gehad met een man die bekendstond als pooier van minderjarige jongens.

(Redactie/ANP)