Film & TV

Pippi 50: Hoe gaat het nu met Pippi, Annika en Tommy?

Wat hadden ze een lol samen: Pippi Langkous, Annika en Tommy. Miljoenen mensen over de hele wereld zaten jarenlang aan de buis gekluisterd om de avonturen van de vriendjes te aanschouwen. En wat zijn ze veranderd sinds ze ronddartelden in Villa Kakelbont. Hoe zou het nu, ruim 50 jaar later, met het drietal gaan?

Uit 8000 kinderen werden zij gekozen om de hoofdrollen in de films en televisie te gaan spelen. Dat was natuurlijk één groot feest. Maar soms ook niet. Zo werd Meneer Nilsson op de schouders van de kinderen vastgebonden omdat hij er anders meteen weer af vloog. Hij mepte de kinderen daarom regelmatig om hun oren en poepte ze ook zo nu en dan onder. En wist je dat het aapje is vernoemd naar hoofdrolspeelster Inger Nilsson?

De serie, die in 1967 voor het eerst op televisie te zien was, heeft geen windeieren gelegd voor de kindsterren. Het is in Zweden verboden om kinderen te betalen, waardoor geen van de drie financieel heeft geprofiteerd van het enorme succes. De herkenbare rollen zouden hun elke dag nog achtervolgen en hebben ervoor gezorgd dat ze nu alledrie ‘gewoon’ een negen-tot-vijf-baan hebben.

Pippi Langstrumpf

Inger Nilsson – Pippi Langkous
Inger is inmiddels 59 jaar oud. Zij wilde dolgraag doorgaan met acteren, maar het grote succes had van haar een lastige puber gemaakt. Zij werd daarna voor vrijwel geen enkele rol meer gevraagd. Zelf wijt zij dat aan haar bekendheid als Pippi: volgens haar is het voor mensen onmogelijk geworden om nog iemand anders dan Pippi in haar te zien.

Wel blijft Inger acteren in kleine theatertjes in Zweden. Geheel onverwacht werd ze in 2000 gevraagd om een hoofdrol te spelen in een Zwitserse film, Schloss Gripsholm. In 2006 werd ze gevraagd voor een niet onbelangrijke rol in een Duitse krimi-serie. Tegenwoordig verdient zij de kost als medisch secretaresse en woont in Stockholm.

Maria Persson – Annika
De tevens 59-jarige Maria wilde na de Pippi-films graag doorgaan met acteren en daarom ging ze studeren aan de Calle Flygares Teaterskola. Het was echter moeilijk voor haar om rollen te krijgen omdat veel mensen haar nog steeds als Annika zagen. Hierdoor gaf ze haar acteercarrière op.

Ze volgde een opleiding tot verpleegster en ging met een haar Spaanse man op Mallorca wonen, waar ze werkte ze in een bar. Tegenwoordig helpt ze ouderen in de zorg.

Pär Sundberg – Tommy
Pär Sundberg is inmiddels 61 jaar en studeerde na zijn rol als Tommy in het Zweedse Lund. Pär houdt zich als account-manager staande in de wereld die ‘in-store sales promotion’ heet bij een firma in Malmö.

Helaas in het echte leven was de toekomst van de acteurs een stuk minder spannend dan de dromen die Pippi, Annika en Tommy geregeld uitspraken in de serie.