Sterren

Quinty Trustfull alert als het gaat om borstkanker

Quinty Trustfull is heel erg alert op borstkanker. Aanleiding is de dood van haar moeder, die 15,5 jaar geleden aan de gevolgen van de ziekte overleed, vertelt de ambassadrice van Pink Ribbon in De Telegraaf.

“Ik ben door de ziekte van mijn moeder vooral heel alert geworden”, zegt Quinty. Haar moeder had een “heel agressieve vorm” van borstkanker en “heeft er veel te lang mee doorgelopen”. Quinty ziet dat er “gelukkig” veel is veranderd in de afgelopen vijftien jaar. “Artsen weten steeds meer en daardoor overlijden er minder vrouwen aan borstkanker. Dat is iets om trots op te zijn. Toch zijn we er nog lang niet: één op de zeven vrouwen krijgt de ziekte, drieduizend vrouwen overlijden er jaarlijks aan. Dat maakt me nog steeds heel strijdbaar.”

Quinty heeft het ook met haar 24-jarige dochter Moïse over kanker. “Ik kan met Moïse over alles praten”, zegt de Koffietijd-presentatrice, hoewel “het niet iets is dat we standaard op zondagochtend bespreken”. De alertheid die Quinty overhield aan de ziekte van haar moeder, heeft ze doorgegeven aan haar dochter. “En ook aan mijn vriendinnen: altijd vertrouwen op je gevoel en bij twijfel vragen om een second opinion!”