Albert Verlinde 'ontzettend blij' met grotere versoepeling coronamaatregelen

Het crisisteam van het kabinet vergadert woensdag voorlopig voor het laatst over de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Ingewijden melden dat na afloop een veel grotere versoepeling wordt aangekondigd dan eerder werd voorzien. “Dat klinkt als heel erg mooi nieuws”, reageerde theaterproducent Albert Verlinde woensdagochtend in Goedemorgen Nederland.

Voor bijeenkomsten geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, zolang onderling 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Ook moet aan de poort worden gecontroleerd of mensen ziek zijn. Nu geldt in bijvoorbeeld horecagelegenheden, theaters, bioscopen en kerken nog een maximum van dertig bezoekers. Dat zou in de oorspronkelijke planning per 1 juli worden opgeschroefd naar honderd. Voor bijeenkomsten waar geen controle vooraf plaatsvindt bij bezoekers, blijft wel een limiet gelden. Binnen mogen dan maximaal 100 mensen worden toegelaten, in de buitenlucht 250.

Albert hoopt wel dat er ook meteen duidelijkheid komt of de 1,5 meterregel in theaters ook geldt tussen gezinnen of groepen, want dat heeft natuurlijk wel consequenties voor het aantal stoelen. In de zaal zal het allemaal goed geregeld zijn, aldus de theaterproducent, maar ook op het podium moet het veilig zijn en daar moet nog goed naar gekeken worden. Dus welke producties er terug kunnen keren, is nog niet duidelijk.

Ook voor organisatoren van sommige evenementen is er goed nieuws. Bijvoorbeeld festivals en kermissen zouden al vanaf 1 juli door kunnen gaan, mits de gemeente daar een vergunning voor verleent. Verder valt een definitief besluit over de heropening op 1 juli van sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s.