Sterren

Daphne Deckers gaf Barbara Sloesen creatieve vrijheid

De hoofdrol spelen in een boekverfilming zorgt er zeker niet voor dat je als acteur beperkt bent in je mogelijkheden. Barbara Sloesen voelde juist alle vrijheid om haar rol als Iris in Daphne Deckers’ Alles is zoals het zou moeten zijn een eigen invulling te geven, vertelt ze aan BuzzE.

“Dat heeft ook met Daphne te maken. Ze heeft zich er niet zo mee bemoeid door te zeggen je moet zus of zo doen. We kregen heel erg de creatieve vrijheid van haar om het zelf in te vullen en het personage tot leven te brengen”, legt Barbara uit. Volgens haar maakt dat acteren extra leuk. “Een ander zou het misschien weer anders doen.”

Barbara kende de roman van Daphne nog niet maar sloeg wel meteen het boek open toen ze wist dat ze de hoofdrol als Iris mocht spelen. “Ik vind het tof hoe Daphne heel erg vanuit het hoofd van Iris heeft geschreven. Het is een heel leuke, cynische manier van schrijven. Dat sprak mij meteen aan”, zegt ze. “Het is een rol met een uitdaging. Je kan heel veel verschillende kanten van jezelf laten zien en onderzoeken.”

Dramapunten

Door het boek al te lezen voor de opnames kon Barbara al veel extra informatie over haar personage vergaren. “Dat zijn allemaal dingetjes die je kan gebruiken en waar je je eigen inspiratie op los kunt laten om het het je eigen te maken en iets van jezelf toe te voegen. Dat is het leuke van een boekverfilming.”

Alles is zoals het zou moeten zijn is zeker niet de nieuwste in een lange reeks Nederlandse romantische komedies. Daar doe je de film tekort mee, vindt Barbara. “De film heeft niet zo’n zoetsappig gehalte. Er zit een randje aan, het is veel directer en meer op de humor toegespeeld”, somt Barbara op. “En er zitten ook wel echt dramapunten in. Het is een heel rijke film geworden.”

Alles is zoals het zou moeten zijn gaat woensdag in première. De film, waarin ook Jan Kooijman een hoofdrol heeft, is vanaf 6 augustus in de bioscopen te zien.