Sterren

Dit wordt voorlopig Guus Meeuwis zijn tweede thuis

De komende maanden is poppodium 013 in Tilburg voor Guus Meeuwis zijn tweede thuis. Vanaf zaterdag speelt de zanger avond aan avond in zijn eigen pop-upclub Club Zoveel. “Met dit kleine publiek hoop ik op een nieuw soort interactie.”

“Het is een heel andere setting maar ik denk dat het heel bijzonder gaat worden”, vertelt Guus tegen BuzzE in aanloop naar de concertreeks, waarbij iedere avond 400 man in de zaal zitten en hij zijn nieuwe album voor het eerst laat horen. “Ik heb onwijs veel zin om na zo’n lange tijdweer op te kunnen treden.”

Voorlopig staan er 37 shows gepland en dat betekent dat Guus samen met zijn band een langere periode in 013 te vinden is. “Het voelt een beetje zoals Toon Hermans of Jochem Meyer die een paar maanden in Carré stonden. Zo staan wij nu in 013. Dit voelt vanaf nu als mijn Carré, en in mijn eigen stad. Dat maakt het extra leuk.”

Jubileumjaar

Het idee voor de exclusieve club ontstond tijdens de coronacrisis, toen alle shows werden gecanceld. De Brabander zou, in zijn jubileumjaar, onder meer in het Philips Stadion staan met zijn Groots met een Zachte G-shows en ook stonden twee uitverkochte concerten in New York gepland.

“Ik ben niet zo goed in blijven hangen in dingen die niet kunnen”, zegt Guus. “Dus ik wilde heel graag door met een idee dat meteen zou kunnen als er wel weer iets zou mogen. Toen ontstond het idee om concerten te geven op een plek, voor een kleine groep mensen.”

Beter luisteren

De shows pakt Guus wel anders aan dan zijn stadionconcerten.Omdat de mensen in de zaal aan een tafeltje zitten en zingen en dansen niet is toegestaan, zal het wat meer op een theatertour lijken. “Dan is het vaak wel van begin tot eind geregisseerd en hier wil ik het veel meer loslaten. Wat we zeker weten is dat we het hele album gaan spelen”, zegt hij over Deel Zoveel, dat vrijdag verscheen. “En we spelen van iedere plaat die we daarvoor hebben uitgebracht een of twee liedjes. Maar verder hoop ik dat mensen gaan aangeven wat ze willen horen, waar ze blij van worden. Dat ze gaan deelnemen.”

Guus denkt dat de nieuwe setting een nieuw soort interactie zou kunnen opleveren. “Ik denk dat mensen meer gaan opletten en er meer aandacht is voor ieder liedje. Je gaat beter luisteren en pikt er andere dingen uit. En misschien dat dat voor ons ook wel gaat gebeuren. Meestal ben je bezig met de energie uit de zaal, door het meezingen en dansen en klappen. Nu ga je dat ergens anders vandaan moeten halen. Daar verheug ik me heel erg op.”