Sterren

Sander Lantinga: 'Bevalling is voor een man veel erger!'

538-Dj Sander Lantinga (43) heeft voor LINDA. een wel heel interessante column geschreven over bevallingen. In zijn optiek is het voor mannen namelijk vele malen erger!

Sander en zijn vrouw Tessel hebben drie kinderen en hij is dan zeker wel wat gewend. “Maar werkelijk niets haalt het bij de bevalling”, schrijft hij. “Ik maak wel eens het geijkte grapje ‘voor een vrouw is bevallen ook geen pretje’, maar inmiddels ben ik erachter dat dit welhaast profetische woorden blijken te zijn. Want voor een man is het baarritueel nog erger! (En ik weet dat nu zo’n beetje alle vrouwen die ooit gebaard hebben op de barricaden staan, maar ik vrees dat het bijna waarheid is).”

Dat komt volgens hem niet door de pijn, maar voornamelijk omdat je volgens hem als man niets kunt doen. “En met niks bedoel ik ook niks”, gaat hij zijn verhaal verder. “Nou ja, een man kan één ding wel: alles fout doen. Bij de geboorte van mijn eerste kind Klaas moest mijn vrouw Tessel overnachten in het ziekenhuis en moest ik van het medisch personeel onverhoopt naar huis met de afspraak dat mijn vrouw mij zou bellen op het moment dat de weeën zouden beginnen. ’s Ochtends om 06:30 uur werd ik gebeld dat ik naar het ziekenhuis kon komen, waarbij mijn vrouw benadrukte dat ik rustig aan kon doen omdat het niet zo’n vaart liep.”

“Toen ik twee uur en een kwartier later haar kamer binnen kwam wandelen met een kopje koffie in mijn hand was mijn zoon inmiddels bijna geboren. Sterker nog, hij had al bijna zijn eerste brommer en stemrecht. Ja, ja, ik geef toe: ik was een klein beetje te laat. En mijn Klaasje niet. Dus ik werd overvallen door schuldgevoel toen ik mijn vrouw vol in de bevalling zag en wat doet een man dan? Overcompenseren! Dus ik zette wat muziek aan, bood eten aan en dimde het licht. Allerlei acties die werden ontvangen met een hartgrondig: ‘Stop daarmee’.”

Bij de geboorte van zijn tweede kindje durfde hij dus niet veel meer te proberen. “Bang om alles fout te doen en heb ik zeer passief in een stoel gezeten”, schrijft Sander. Bij de geboorte van hun derde kind Catootje besloot Sander alles anders te gaan doen en zichzelf nuttig te maken: “Dit keer niet in het ziekenhuis, maar thuis. En dat resulteerde in het opruimen van onze voorraadkast tijdens de weeën. Niet echt liefdevol en betrokken, maar bij ons staan sindsdien wel de kattenbrokjes keurig gerangschikt.”

Update Coen en Sander

Sander heeft momenteel weinig contact met zijn radiomaatje Coen: “Ik heb wel af en toe contact met hem want hij heeft zijn rust nodig en even zijn tijd en dat gun ik hem echt van harte”. Aan Shownieuws laat Sander weten dat het met Coen naar omstandigheden ‘goed’ gaat. Toch is het een gemis voor de radio-dj: “Ik mis Coen oprecht wel”. Toch is hij erg blij met zijn tijdelijke vervanging.