Sterren

Toestand shorttrackster Lara van Ruijven nog steeds kritiek

De toestand van shorttrackster Lara van Ruijven (27), die ernstig ziek in een Frans ziekenhuis in Perpignan ligt, blijft kritiek. Dat laat schaatsbond KNSB vrijdagavond weten. Er heeft zich de afgelopen dagen in het ziektebeeld geen verandering voorgedaan. Van Ruijven ligt nog steeds op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden.

De staf van de Nederlandse shorttrackselectie Ă©n Van Ruijvens familie zijn zeer te spreken over de betrokkenheid en toewijding waarmee artsen en verplegend personeel haar verzorgen. Zij noemen die “bewonderenswaardig”.

Van Ruijven verbleef met de nationale shorttrackselectie in Font Romeu. Eind vorige week werd ze met gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis in Perpignan. Een auto-immuunreactie leidde tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen. Begin deze week moest Van Ruijven twee keer worden geopereerd.

Enkele dagen geleden begonnen haar ploeggenoten een steunactie via social media, met de hashtags #panterlara en #staystrong. De boodschap is wereldwijd opgepikt en gedeeld. Ook langs andere kanalen blijven steunbetuigingen toestromen, waarvoor Van Ruijvens familie zeer dankbaar is.

Het is voorlopig de bedoeling dat het shorttrackteam het trainingskamp in Font Romeu afmaakt. Op die manier blijven de rijders ook enigszins in de buurt van hun zieke teamgenoot.