Maatregelen bij Defensie na miljoenenuitgaven aan feestjes, borrels en uitjes

Binnen Defensie is er in drie jaar tijd voor bijna 14 miljoen euro uitgegeven aan representatiekosten, zoals personeelsuitjes, -feestjes, relatiegeschenken, (afscheids-)diners en borrels. De kosten hiervan werden gefactureerd en gedeclareerd zonder dat er binnen Defensie een duidelijk overzicht was van deze uitgaven. Dat blijkt uit stukken die Shownieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Defensie via de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Tussen 2016 en 2018 gaf Defensie jaarlijks tussen de vier tot vijf miljoen euro uit aan representatiekosten als personeelsfeesten, personeelsreizen, relatiegeschenken en afscheidsdiners. Het ministerie heeft na aanleiding van de hoge uitgaven nieuwe regels opgesteld. “Met deze nieuwe regels kunnen we de kosten laag houden en een sober beleid voeren. Het gaat hier immers om gemeenschapsgeld”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Overzicht

Uit de opgevraagde representatiekosten blijkt dat deze kosten niet gezamenlijk onder een kostenpost vallen, maar deze uitgaven op allerlei verschillende grootboekrekeningen zijn geboekt. Hierdoor was er binnen de financiële afdeling van Defensie niet altijd overzicht van deze kostenposten. Op de defensiebegroting vielen al deze rekeningen samen onder persoonsgebonden uitgaven waar ook de salarissen en reiskosten onder vallen. Het ministerie van Defensie zegt dat ze onlangs nieuwe kaders hebben ingesteld voor representatie.

In 2016 en 2017 werd er zo’n 4,4 miljoen euro uitgegeven aan personeelsfeesten en geschenken. In 2018 steeg dit tot 5.1 miljoen. Een stijging van zeventien procent tussen 2017 en 2018. Dat terwijl het aantal werknemers bij Defensie slecht met twee procent gestegen is. Dit kwam onder meer door een personeelsuitje van de Koninklijke Marechaussee naar Walibi. Dat kostte zeshonderdduizend euro. Bij dit familie-uitje mochten werknemers drie gasten meenemen. Door het uitgeven van dit bedrag zijn de representatiekosten bij dit korps in dat jaar verdriedubbeld ten opzichte van de twee jaren daarvoor.

Duizenden euro’s

Andere opvallende uitgaven aan de duizenden rekeningen bij de Defensiekorpsen, zoals de landmacht, luchtmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee, zijn de jaarlijkse uitgaven aan personeelsfeestjes als het Oranjebal, het Koningsbal en het Nieuwjaarsfeest.

Ook werden verschillende personeelsfeestjes gegeven waarbij dj’s en artiesten werden ingehuurd, zoals zanger Thomas Berge. Daarnaast besteedden korpsen duizenden euro’s aan etentjes, luxe diners, bbq’s en de jaarlijkse kerstlunch. Ook werd er ruim zevenduizend euro uitgegeven aan het inhuren van een frietkar. Volgens het ministerie zijn de richtlijnen sinds kort over de gehele krijgsmacht aangepast. Zo mogen defensie-onderdelen nu maximaal twee keer per jaar een uitje geven, waarbij de catering wordt verzorgd op een defensielocatie.

Oneerlijke verdeling

Tussen de verschillende defensiekorpsen was er geen evenredige verdeling aan representatiekosten per werknemer. Zo besteedde de luchtmacht in 2018 zo’n 140 euro per werknemer, terwijl dit bij werknemers bij de landmacht om 72 euro ging. Het ministerie geeft toe dat de gemiddelden ter ver uit elkaar lagen en heeft onlangs kaders geschept om dit te voorkomen. Er werkten zo’n 55.000 mensen bij Defensie in de periode tussen 2016 en 2018.

VERANTWOORDING

Shownieuws deed bij het ministerie van Defensie een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om een overzicht te krijgen van de representatie-uitgaven van 2016, 2017 en 2018. Deze waren onderverdeeld per defensieonderdeel boven €1.000,- van de volgende onderwerpen: personeelsuitjes, personeelsfeestjes, relatiegeschenken, afscheidscadeaus aan vertrekkend personeel, afscheidsborrels en afscheidsdiners.