Sterren

Facebook in beroep over bitcoinreclames

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt. Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten. De Mol had de zaak aangespannen.

Het vonnis roept vragen op, zegt Facebook: “Zo moeten we bijvoorbeeld bij het filteren ook naar de landing pages op andere websites kijken, terwijl deze niet onder onze controle staan.” Een ‘landing page’ is de plek waar iemand terechtkomt na het klikken op een link.

Facebook zegt dat het de nepadvertenties wel degelijk aanpakt: “Deze maand lanceren we ons meldformulier voor nepadvertenties in Nederland en dat gaat ons helpen bij het verbeteren van onze detectiemethoden.” Toch is misbruik volgens Facebook niet te voorkomen. “De mensen achter deze misleidende advertenties passen hun tactiek constant aan om niet betrapt te worden.”

De Mol was naar de rechter gestapt omdat hij een einde wil maken aan de valse advertenties. Hij kreeg steun van onder anderen Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato. Hun foto’s werden ook gebruikt bij reclames, waarin zij mensen zogenaamd aanraden om ergens geld in te steken.

Reactie John de Mol, Jort Kelder en Ruud Feltkamp

John de Mol laat aan Shownieuws weten: “De kortgedingrechter heeft mij volledig in het gelijk gesteld en geoordeeld dat Facebook maatregelen moet nemen om misleidende bitcoinadvertenties met gebruik van mijn naam en beeltenis tegen te gaan. Dat Facebook in hoger beroep gaat is tekenend voor de houding van Facebook, het zou haar sieren als zij zich bij het oordeel van de rechter zou neerleggen. Dat oordeel is immers voor een belangrijk deel ingegeven door consumentenbescherming en dat zou ook bij Facebook hoog in het vaandel moeten staan. Ik vertrouw op een goede afloop van het hoger beroep en ga er vanuit dat de rechter ook in hoger beroep Facebook zal dwingen alle benodigde maatregelen te nemen om de misleidende advertenties tegen te gaan.”

Jort Kelder zegt in een eerste reactie aan Shownieuws: “Facebook gaat altijd in beroep, dat verbaast ons niets.” En Ruud Feltkamp reageert: “Facebook laat wederom zien dat ze liever weglopen voor hun verantwoordelijkheid dan dat ze daadwerkelijk het probleem op willen lossen. Bedrijven zoals Google en Twitter hebben deze problemen niet, toch speelt Facebook liever de slachtofferrol terwijl ze geld blijven verdienen aan deze internetoplichting. De “maatregel” met het formulier en de meldknop is werkelijk kinderlijk eenvoudig te maken, terwijl ze het brengen alsof het heel wat voorstelt. De vraag die we onszelf vooral moeten stellen: willen we de diensten van Facebook wel echt gebruiken als de cultuur van dit bedrijf zó slecht is?”