'Gökmen T. wil niet langer door advocaat worden bijgestaan'

Gökmen T, de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, heeft tegenover zijn advocaat aangegeven niet langer van diens diensten gebruik te willen maken. Zijn huidige advocaat André Seebregts heeft daardoor bij de rechter-commissaris aangegeven niet langer als de advocaat van T. te kunnen optreden.

De verdachte heeft ook aangegeven geen andere advocaat in de hand te willen nemen, zo bevestigen bronnen rondom het onderzoek aan 6 Inside. Het OM wenst het bericht noch te bevestigen, noch te ontkennen. Advocaat Seebregts weigert commentaar te geven.

Bij de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht op 18 maart kwamen vier mensen om het leven. T. werd aanvankelijk bij gestaan door advocaat Mireille Veldman, die hem al voor de aanslag bij stond. Kort na zijn eerste voorgeleiding nam de verdachte André Seebregts in de hand, een advocaat die bekend is van Jihad-zaken. Van de rechter-commissaris die het Utrechtse onderzoek in behandeling heeft, heeft de advocaat het verzoek gekregen of hij wel ‘stand by’ wil blijven. Iets waar de advocaat nu over nadenkt, zo meldt 6 Inside.

T. lijkt zich halsstarrig op te stellen, zo melden dezelfde bronnen dicht bij het onderzoek aan 6 Inside. Zo heeft hij ook aangegeven niet bij de pro forma zitting op 1 juli aanwezig te willen zijn. Daardoor is er nu een situatie ontstaan dat de verdachte enkele weken voor de eerste pro-formazitting in het proces van de Utrechtse tramaanslag praktisch gezien zonder verdediging zit. Zelf is hij mogelijk ook niet aanwezig bij deze zitting. Er is niet bekend of hij eventueel zijn eigen verdediging wil voeren.

Vader Roos eist aanwezigheid

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van het doodgeschoten slachtoffer Roos (19) uit Vianen bijstaat, reageert eveneens bij 6 Inside: “Mijn cliënt vindt dat wanneer de verdachte in deze zaak zich niet laat vertegenwoordigen door een advocaat, hij gedwongen moet worden om op de eerste niet-inhoudelijke zitting aanwezig te zijn. Daarom zullen wij het Openbaar Ministerie vragen om de rechtbank te verzoeken de medebrenging van de verdachte te bevelen. Daarnaast wil de vader van Roos de man die zijn dochter dood zou hebben geschoten, hem de eerste zitting in de ogen kunnen kijken.”

Ook Edwin Bosch, advocaat van een vrouw die de aanslag heeft overleefd, reageert: “We wensen deze aandacht zoekende verdachte geen podium te geven. Dat kan alleen maar verkeerd uitpakken.”