Britse theaters nog zeker tot 15 augustus gesloten

Britse theaters mogen niet – zoals eerder afgesproken – vanaf zaterdag weer open. De eerder aangekondigde versoepelingen voor onder meer binnenactiviteiten zijn uitgesteld tot op z’n vroegst 15 augustus. Dat maakte premier Boris Johnson vrijdag bekend vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen.

Theatervoorstellingen en concerten zouden eigenlijk vanaf zaterdag weer mogen, mits er 1,5 meter afstand zou worden gehouden. De eerder al geopende musea, galeries en bioscopen blijven wel open, maar het publiek moet vanaf 8 augustus verplicht een mondkapje dragen. “We kunnen simpelweg het risico niet nemen”, zo motiveerde de premier de extra maatregelen en het uitstellen van de versoepelingen.

De afgelopen weken vonden er in theaters en concertzalen alvast pilotvoorstellingen plaats om te oefenen met 1,5 meter afstand. Jon Morgan, directeur van organisatie Theatres Trust, laat aan de BBC weten het jammer te vinden dat aangepaste voorstellingen toch niet kunnen doorgaan. “Hoewel het wel zo is dat het gros van de theaters niet van plan was om morgen weer shows op te zetten, dus een vertraging van twee weken maakt niet zo’n verschil.”

De meeste theaters wachten tot het moment dat een groter publiek weer welkom is – zonder afstand. “Dus dat is de meest cruciale datum voor de sector.”