Holleeders zussen Astrid en Sonja moeten opnieuw getuigen

Het gerechtshof in Amsterdam zal in het proces in hoger beroep tegen Willem Holleeder tientallen getuigen horen, op verzoek van Holleeder en zijn advocaten. Onder hen is een aantal criminele kopstukken, onder wie Dino Soerel en Jesse R., maar ook voormalig officier van justitie en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Holleeders zussen Astrid en Sonja zullen opnieuw als getuigen moeten opdraven, zo besliste het hof woensdag. Vanaf 22 september zullen de verhoren beginnen.

Holleeder (62) is door de rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens zijn sturende rol bij een reeks liquidaties. Hij vormde volgens de rechtbank een crimineel driemanschap met Dino Soerel (inmiddels veroordeeld tot levenslang in liquidatieproces Passage) en Stanley Hillis (geliquideerd in 2011). De moorden op onder anderen vastgoedbaas Willem Endstra, crimineel John Mieremet en zijn voormalige ‘bloedgabber’ en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout heeft de rechtbank aan Holleeder toegeschreven.

Astrid en Sonja hebben een reeks belastende verklaringen tegen Holleeder afgelegd. Hun verhoren als getuige bij de rechtbank leidden nogal eens tot stevige en emotionele confrontaties met hun broer. Holleeder en zijn advocaten betwisten de betrouwbaarheid van de verklaringen van beide zussen volop. In zijn pleidooi betoogde advocaat Sander Janssen dat Astrid mogelijk lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Haar visie op het verleden en de werkelijkheid zouden daardoor zijn ingekleurd.

In hoger beroep wilde de raadsman een in PTSS gespecialiseerde psychiater hier onderzoek naar laten doen. Het hof heeft dat verzoek afgewezen, omdat het de rechter bij uitstek als degene beschouwt die de betrouwbaarheid van verklaringen kan en moet beoordelen.

Het hof honoreerde het verzoek tot een zoekslag, uit te voeren door het Nederlands Forensisch Instituut, in de zogeheten Ennetcomdata (een onderschepte bulk criminele communicatie). Holleeder wil zien of daar mogelijk andere toedrachten in boven komen drijven over moorden waarvoor hij nu is veroordeeld. Het hof stelde wel dat niet zal worden gezocht op de termen ‘neus’ en ‘ouwe’ – de bijnamen van respectievelijk Holleeder zelf en Stanley Hillis. Die zoektermen zouden te veel hits opleveren.

Het hof zal 21 getuigen op de zitting horen. Een tiental getuigen zal door de onderzoeksrechter van het hof worden gehoord, in een besloten setting.

Gezien het grote aantal getuigenverhoren zal het proces in hoger beroep vele dagen in beslag nemen. Over de planning zal het hof zich nog nader beraden. De rechtbank had in eerste aanleg meer dan zestig zittingsdagen nodig om tot een uitspraak te komen.