RTL: samenwerking Delano R. gestopt na arrestatie

Het klopt dat producent Vice in 2018 in opdracht van RTL/ Videoland aan een journalistieke docu-serie heeft gewerkt waarin Delano R. een rol speelde. Dat verklaart RTL woensdag in een verklaring. “Maar toen R. in hechtenis werd genomen, is de productie en de samenwerking per direct gestopt.”

Vice had R. benaderd omdat hij “vanuit zijn eigen criminele verleden inzicht kon verschaffen in de onderwereld van een nieuwe generatie criminelen, die tot op heden onzichtbaar blijft. Gedurende de samenwerking is er nooit opdracht gegeven tot het ondernemen van criminele activiteiten, noch het archiveren van chatgesprekken in welke vorm dan ook. Wij zijn niet bekend met chatgesprekken en hebben de inhoud ervan nooit gezien.”

NRC bracht dinsdagavond het nieuws dat een van de vermoedelijke moordmakelaars van Ridouan Taghi werkte aan een televisieprogramma voor RTL/Videoland. R. is de oprichter van de Haagse straatbende Crips en motorclub Caloh Wagoh. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij een reeks liquidaties en pogingen daartoe.

Delano R. was door productiemaatschappij Vice Studios ingehuurd als presentator. De opnames van het programma, met als werktitel ‘Nieuwe Penoze’, waren in volle gang toen R. eind 2018 werd aangehouden.