Royalty

Harry en Meghan vieren papieren bruiloft

Het is feest voor Harry en Meghan. Precies twee jaar geleden gaven ze elkaar het jawoord in de St. George’s Chapel van Windsor Castle.

In de video hierboven zie je de hoogtepunten van hun huwelijk.

In het bijzijn van zeshonderd genodigden stapten Harry en Meghan op 19 mei 2018 in het huwelijksbootje. Naast leden van het Britse koningshuis waren ook veel Amerikaanse sterren naar Windsor afgereisd. Zo zaten onder anderen Oprah Winfrey, George Clooney en Serena Williams in de zaal. Daarnaast was ook de gehele cast van Suits, de tv-serie waarin Meghan speelde, aanwezig. Voor Harry zei de Amerikaanse haar acteercarrière vaarwel.

De trouwerij was destijds geen doorsnee aangelegenheid. Harry en Meghan zetten een andere toon dan royals die hen voorgingen. Zo zette de hertogin een feministisch statement door het eerste gedeelte in St. George’s Chapel alleen te lopen en nodigden ze met Michael Curry een zwarte bisschop uit die vurig preekte over de liefde.

Het stel is sinds 2016 samen nadat ze werden gekoppeld door een gezamenlijke vriendin. In september 2017 maakten de twee hun officiële debuut als koppel bij de Invictus Games in Toronto, waar Meghan destijds woonde in verband met de opnames van Suits. Twee maanden later werd de verloving aangekondigd. Al snel na de bruiloft begonnen de geruchten over een baby, in oktober werd bekend dat de ze inderdaad een kindje verwachtten. Zoon Archie zag op maandag 6 mei het levenslicht in Londen.

Nieuw leven

Harry en Meghan zijn sinds 1 april begonnen aan hun nieuwe leven. Ze zijn officieel gestopt als senior leden van het Britse koningshuis en maken niet langer gebruik van de aanspreektitels zijne en hare koninklijke hoogheid.

Het koppel verraste in januari vriend en vijand toen ze aankondigden te stoppen als actieve leden van het Koningshuis. Dat hadden ze besloten na een verblijf van een paar maanden in Canada met hun zoontje Archie. “Harry, Meghan en Archie zullen altijd geliefde leden van mijn familie blijven”, reageerde koningin Elizabeth op het besluit. “Mijn familie en ik steunen de wens van Harry en Meghan volledig om een nieuw leven te creëren als jonge familie”, aldus de koningin. “Hoewel we liever hadden gezien dat ze volledig lid waren gebleven van het koningshuis, respecteren we hun wens om een meer onafhankelijk leven te leiden.”

Ze willen voortaan financieel onafhankelijk zijn en zich inzetten voor liefdadigheidsorganisaties. Ze zijn wel van plan nog geregeld koninklijke evenementen bij te wonen, ook in het Verenigd Koninkrijk. Die worden dan echter niet meer aangemerkt als officiële taken. Dat betekent dat ze koningin Elizabeth niet langer vertegenwoordigen bij officiële koninklijke verplichtingen. De titels hertog en hertogin van Sussex mogen ze wel behouden, net als hun privé-beschermheerschappen.

Tabloids

Harry en Meghan hebben zich meerdere keren uitgesproken over de druk van de Britse tabloids. Harry spande een rechtszaak aan tegen de tabloids The Sun en de Daily Mirror die zijn telefoon hadden gehackt en voicemailberichten hadden beluisterd.

Harry zei in januari in een toespraak dat hij geen andere keus had dan een stap terug te doen binnen het koningshuis. Hij noemde de media een “sterke kracht” en hij hoopt dat hij nu een rustiger leven tegemoet gaat. “Wat ik jullie wil duidelijk maken is dat we zeker niet weglopen en we zeker niet van jullie weglopen”, zei hij in een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen.

Harry en Meghan hadden op maandag 9 maart hun laatste koninklijke optreden als senior royals, toen ze met andere leden van de koninklijke familie op Commonwealth Day een kerkdienst bijwoonden in de Westminster Abbey in Londen.