Royalty

Man die Amalia bedreigde wordt onderzocht in Pieter Baan Centrum

De 32-jarige Wouter G., die in januari een reeks bedreigingen naar prinses Amalia stuurde via Instagram, zal voor 20 oktober onderzocht moeten worden door het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten in een zogenoemde pro forma-zitting. De rechter wil inzicht krijgen in de psychische toestand van de verdachte om zo te kunnen bepalen of hij ontoerekeningsvatbaar is. Op basis daarvan kan zijn straf bepaald worden.

De rechter heeft ook deze donderdag besloten om het voorarrest opnieuw te verlengen. 20 Oktober moet Wouter G. opnieuw voor de rechter verschijnen en zal de zaak inhoudelijk behandeld worden.

Bedreiging

Tussen 9 en 14 januari heeft Wouter G. volgens het Openbaar Ministerie verschillende berichten met een agressieve toon naar prinses Amalia gestuurd via Instagram. Hij zou haar hebben bedreigd door te schrijven dat hij op school en op Koningsdag op zou zoeken. Niet alleen prinses Amalia zou bedreigd zijn door de man, ook een schoolgenoot en goede vriend van Amalia ontving meerdere berichten van Wouter G. Volgens het Openbaar Ministerie zei de verdachte hem te zullen doden. Hij zou geschreven hebben dat hij een ‘slachtoffertje’ wilde gaan maken: “Je weet al wie, I’m looking for him.”

“Ik wil je (…) likken en je met mijn (…) laten stikken. Je om hem laten snikken”, zou Wouter G. in een bericht aan de prinses geschreven hebben. “Dan steek ik hem in de brand want hij moet aan de kant.” Ook heeft de verdachte het over een wapen gehad. “Ik ben aan het sparen voor een pistool. Ik kom dan uit een riool om iemand neer te schieten.”