Royalty

Nieuw peperduur motorjacht voor koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft sinds dit voorjaar een nieuw motorjacht. Dat vertelt verslaggever Koninklijk Huis Sandra Schuurhof in Shownieuws.

De koning heeft een zogenoemde Wajer 55 aangeschaft voor bij zijn vakantiehuis in Griekenland. Zijn vorige boot lijkt hij te hebben verkocht.

2 miljoen euro

Het nieuwe jacht van de koning is 16 meter lang. Het is een van de grootste en meest luxe modellen van Wajer Yaughts in Heeg. De vorige Wajer van de koning, genaamd de Aldebaran, is ruim 11 meter lang. Ook is het motorjacht flink duurder dan de vorige. De Wajer 38 kostte de koning ongeveer 800.000 euro. Voor zijn nieuwe speeltje moest hij zo’n 2 miljoen euro betalen. Het jacht is voorzien van vele technische snufjes zoals een elektrisch cabrio dak en heeft vier slaapplaatsen, keuken en een badkamer.

(Bron foto: Wajer Yachts)

Het vorige jacht van de koning is vorige week uit het openbare kadaster gehaald, zo blijkt uit documenten. “Het jacht is dus waarschijnlijk verkocht”, aldus Yvonne Zwaan, hoofdredacteur van motorboot.com. Vorig jaar maakte koning Willem-Alexander een proefvaart bij Sleeuwijk Yachting. Vervolgens heeft Wajer Yaughts een jacht voor de koning gebouwd.


(vorige boot van de koning, in Griekenland bij het vakantiehuis)

Griekenland

Sandra Schuurhof verwacht dat de koning het jacht zal gebruiken in Griekenland. Hier heeft het koninklijk gezin een villa met aanlegsteiger. Het gezin gebruikt de boot om te eilandhoppen tijdens de vakanties. “Ze ontvangen regelmatig gasten tijdens de vakanties die ook meevaren op de boot.”

Zijn nieuwe boot lag sinds dit voorjaar eerst in Nederland op het water, in de jachthaven van Muiden. Het jacht lag naast de Groene Draeck, de boot van zijn moeder prinses Beatrix. Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn verschillende keren gespot op het luxe jacht in het vaargebied bij Muiden, Pampus en Enkhuizen. “Men wist dat de koning weer op het water was met zijn nieuwe jacht, omdat er met volle vaart een politieboot achteraan ging. Ze moesten de snelste politieboot, een RIB, inzetten om de koning bij te kunnen houden. Het was voor de koning een sport om de politie eruit te varen”, vertelt Sandra. Yvonne Zwaan, expert op het gebied van motorjachten, zegt dat de Wajer 55 wel zo’n 90 kilometer per uur kan.