Royalty

Rechtszaak na ernstige bedreiging prinses Amalia

Een 31-jarige man uit Zwolle heeft prinses Amalia, de oudste dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, bedreigd via Instagram. Hij moest daarvoor donderdag voor de rechter verschijnen. De verdachte, Wouter G., heeft de prinses in een reeks berichten bedreigd met geweld en verkrachting.

Tussen 9 en 14 januari heeft Wouter G. volgens het Openbaar Ministerie verschillende berichten met een agressieve toon naar prinses Amalia gestuurd via instagram. Hij zou haar hebben bedreigd, en schreef haar op te zullen zoeken op school en op Koningsdag. Dat blijkt uit de zitting vandaag, waarbij de verdachte moet voorkomen via een videoverbinding.

Niet alleen prinses Amalia zou bedreigd zijn door de man. Ook een schoolgenoot en goede vriend van Amalia ontving meerdere berichten van Wouter G. Volgens het Openbaar Ministerie zei de verdachte hem te zullen doden. Hij zou geschreven hebben dat hij een ‘slachtoffertje’ wilde gaan maken: ‘’Je weet al wie, I’m looking for him.’’

‘’Ik wil je (…) likken en je met mijn (…) laten stikken. Je om hem laten snikken.’’ Zou Wouter G. in een bericht aan de prinses geschreven hebben. ‘’Dan steek ik hem in de brand want hij moet aan de kant’’ Ook had de verdachte het over een wapen. ‘’Ik ben aan het sparen voor een pistool. Ik kom dan uit een riool om iemand neer te schieten.’’

Het klasgenootje is een vriend van prinses Amalia. Ze zitten beiden op het Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. De vriendschap tussen Amalia en en de jongen is verschillende keren besproken in de media. De twee schreven vorig jaar samen een Kerstmusical, die in december te zien was in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Amalia en hij speelden zelf een rol in de musical. Later die maand werden prinses Amalia en de jongen gespot op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Wouter G.

De verdachte verblijft in een Penitentiair Psychiatrisch Centrum, afgekort PPC. Een PPC is een onderdeel binnen het gevangeniswezen waar continu psychiatrische zorg beschikbaar is voor gedetineerden met psychiatrische aandoeningen, een verslaving, een verstandelijke beperking of een combinatie hiervan.

Wouter G. is een oud-dakloze en een ex-militair en is te zien in verschillende video’s online. Zo speelde hij in juni vorig jaar in een theaterstuk.

Als de man veroordeeld wordt is het nog onbekend hoe zijn straf eruit zal zien.