Royalty

Zoveel geld krijgt prinses Amalia in 2021

Prinses Amalia krijgt volgend jaar al een hoop geld van de staat. De kroonprinses wordt in december 2021 18 jaar en krijgt vanaf dan als ‘vermoedelijke opvolger van de koning’ een grondwettelijke uitkering. En dat bedrag is niet mals…

Ze krijgt dinsdag bij de aanbieding van de Miljoenennota op Prinsjesdag te horen hoeveel geld ze volgend jaar december van de staat krijgt nadat ze achttien jaar is geworden. De begroting gaf daar vorig jaar al een aanwijzing voor, maar dinsdag zijn de cijfers preciezer. De prinses wordt op 7 december 2021 achttien en is dan dus volwassen. De 24 dagen dat zij 18 is, zorgen voor een flink bedrag. Volgens het AD gaat het om 107.000 euro, waarvan 19.000 het inkomen is.

De grondwettelijke uitkering van de Prinses van Oranje is vorig jaar vastgesteld op 1.587.000 euro. Hiervan is het grootste deel bedoeld voor personele en materiële uitgaven, namelijk 1.305.000 euro. Een kleiner deel is haar inkomen: 282.000 euro per jaar. Hoeveel ze in het daarop volgende jaar 2022 precies krijgt, wordt pas bekend op de volgende Prinsjesdag in september 2021.

In het parlement is de afgelopen jaren telkens wanneer de hoogte van de toelage voor de toekomstige koningin ter sprake kwam flink gemopperd. De verwachting is dat bij de behandeling van de begroting van het Huis van de Koning, die valt onder de portefeuille van de minister-president als minister van Algemene Zaken, ook dit keer tegengesputterd zal worden. Dat Amalia recht heeft op geld is echter vastgelegd in de Grondwet en ook de bedragen en systematiek zijn al eerder door datzelfde parlement goedgekeurd en vastgesteld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis.