Sterren

Frank Masmeijer in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar cel!

Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdag voormalig televisiepresentator Frank Masmeijer veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 90.000 euro wegens zijn aandeel in de smokkel van een grote partij cocaïne in 2014. Tegen Masmeijer (57) was in hoger beroep acht jaar cel en een boete van 40.000 euro geëist. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.

Onze verslaggever Janine Schuinder twittert vanuit de rechtszaal en heeft inmiddels de persrechter gesproken die de uitspraak van Masmeijer toelicht.

De uitspraak werd meerdere keren uitgesteld. Dat gebeurde in mei nog omdat “de desbetreffende kamer de zaak verder in beraad had genomen”, zo meldde het hof van beroep in Antwerpen vorige maand. Voor het hof is acht jaar celstraf tegen Masmeijer en een boete van 40.000 euro geëist. In de smokkelzaak zijn 32 verdachten in hoger beroep gegaan.

De rechtbank had de eens zo gevierde showmaster in 2017 al tot acht jaar cel veroordeeld en een boete van 48.000 euro. Hij was destijds op vrije voeten. Vlak voordat het hoger beroep in november begon, werd hij opgepakt in Breda en overgeleverd aan België. Sindsdien zit de oud NCRV-presentator in een Belgische cel.

Masmeijer had tijdens het eerste proces nog ontkend dat hij bij de smokkel betrokken was, maar eind vorig jaar gaf de oud-presentator opeens toch (zie video) toe dat hij een “beperkte” rol had bij de smokkel van 467 kilo cocaïne. Dat zou zijn gebeurd in 2014, via de haven van Antwerpen. De drugs werden ontdekt tussen een lading bananen uit Zuid-Amerika.

De advocaat van de Nederlander heeft gepleit voor een mildere straf.