Sterren

AMC-bioscopen vertonen geen films van studio Universal meer

Bioscoopketen AMC, de grootste exploitant ter wereld, gaat met gestrekt been in een ruzie met Hollywood-studio Universal. De producent besloot vorige maand de animatiefilm Trolls 2 direct on demand uit te brengen omdat vanwege de coronacrisis alle bioscopen dicht zijn.

Universal harkte met de film zo’n 100 miljoen dollar binnen, een bedrag dat niet veel verschilt van het openingsweekend van het eerste deel van Trolls in 2016. De studio suggereerde dinsdag in een reactie zelfs voortaan vaker te overwegen titels niet in de bioscoop uit te brengen.

Deze suggestie viel echter niet goed bij AMC, meldt vakblad The Hollywood Reporter donderdag. AMC heeft Universal te kennen gegeven dat als de studio dit plan doorzet, AMC geen enkele film van het bedrijf meer zal vertonen.

Harde afspraken

Bioscopen en studio’s hebben afspraken over de periode dat een grote titel exclusief voor het witte doek beschikbaar is. Pas daarna mag een producent de titel verkopen aan tv-zenders, streamingdiensten of op blu-ray uitbrengen. Bioscopen vinden dat zij de kans moeten krijgen om hun deel van de opbrengst van een film veilig te stellen.

AMC zegt dat de aangekondigde boycot van Universal-films pas wordt ingetrokken als het bedrijf afziet van de nieuwe plannen. Het concern heeft de afgelopen weken honderden miljoenen dollars verlies geleden omdat alle duizenden zalen in de VS dicht zijn vanwege de coronacrisis.