Sterren

Arie Boomsma uit grote frustratie

Sportscholen en fitnesscentra blijven nog tot 1 september gesloten, zo bleek uit de toespraak van Mark Rutte woensdag. Volgens Arie Boomsma een onbegrijpelijk besluit…

“Je kijkt net als iedereen elke keer naar die persconferenties. En elke keer denk ik ‘ah goed’, ‘ah slim’, ‘ah trots’, maar gisteren was het ineens dat ik dacht.. ‘hè?!'” Het hele gesprek met Arie is in de video hierboven te zien.

De sportschooleigenaar snapt niet goed dat de sportscholen nog niet beperkt open mogen en de horeca vanaf 1 juni wel. Arie vraagt zich af of “30 aangeschoten bezoekers” van een café niet veel meer risico’s met zich meebrengen dan “een yogastudio met 30 vitale beoefenaars”.

“Dit is voor het eerst tijdens deze crisis dat ik de argumentatie van de regering niet kan volgen. De suggestie dat een sportschool meer risicovol is dan een café, of een drukbezette trein is niet alleen onjuist, maar ook onverstandig”, schreef Arie op Instagram.

View this post on Instagram

Google voor je plezier eens ‘can sweat spread corona’. Één van de meest voorkomende woorden in alle artikelen die je dan vindt is ‘unlikely’ en daarnaast een heleboel ‘no’. De regering houdt sportscholen dicht omdat verspreiding via zweet niet uitgesloten kan worden (en het nog onderzochte aerosol argument gaat op voor elke binnenruimte waar mensen samenkomen). Maar waarom niet twee stappen vooruit denken? Zorg dat je geen besmette personen in je gym krijgt. Dan is er geen besmettingsgevaar. In de meeste gyms moet je reserveren voor groepslessen. Trainers en managers kunnen leden bellen of mailen en de vragen stellen die een kapper straks ook aan klanten moet stellen. En de populatie in de meeste gyms is sowieso al wat vitaler dan op veel andere plekken in de samenleving. Het is fantastisch dat veel van die andere plekken vanaf 1 juni open gaan. Maar de gym hoort daarbij. Sportscholen spelen een onmisbare rol in de samenleving, sociaal, fysiek en mentaal. Het is bijna ironisch dat een regering waarin de VVD de grootste partij is, ondernemers de ruimte om hun verantwoordelijkheid te nemen ontzegt. De verantwoordelijkheid voor de weerstand en het welzijn van miljoenen Nederlanders, en de verantwoordelijkheid om zelf te zorgen dat er geen besmettingsgevaar is in je gym. Het is voor sportondernemers pijnlijk dat zij in deze crisis gezien worden als risico, terwijl ze een onmisbaar deel van de oplossing vormen. We zullen creatief zijn, en volop buiten én online gaan/blijven sporten met onze leden. Met veel plezier. Maar iedereen die de gym als vereniging ervaart weet wat een motiverende omgeving voor je doet. Hoe belangrijk een community is. Dan hou je vol, dan ga je vooruit, dan heb je de oh zo belangrijke prikkel van gelijkgestemden om je heen.

A post shared by Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on