Sterren

Johan Derksen reageert in VI op 'racisme'-rel

Johan Derksen heeft maandagavond in VI geen ‘sorry’ gezegd voor de Zwarte Piet-grap die hij vorige week heeft gemaakt over Akwasi. “Ik bied mijn excuses niet aan, ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof”, maakte hij al bij aanvang van de uitzending duidelijk.

Het programma Veronica Inside wordt geboycot door het Nederlands Elftal en er waren zo weinig sponsoren, dat een reclameblok is geschrapt. Dat alles na een omstreden “grap” van Johan Derksen die vermeend racistisch is. “Ik heb in de loop van de week het gevoel gekregen dat niet iedere grap van mij goed begrepen wordt”, geeft Johan al snel aan.

Verkeerde grap

Johan zegt dat hij zich enorm heeft gestoord aan de, volgens hem, oproep tot agressie van Akwasi. Daarom besloot hij de Zwarte Piet-grap te maken over de rapper. “Ik heb heel cynisch als kat naar Akwasi gezegd van: het is toch niet Akwasi, weten we dat zeker? Dat was alles.”

“In dit programma heb je een mening, maar ook grappen. Ik kan haast niet meer zeggen dat ik het een goede grap vind als ik de media deze week gevolgd heb, want ik heb zo links en rechts een klap om de oren gekregen. Dit was een verkeerde grap en die grap wordt uitvergroot en dat werd een nationale rel. Maar Akwasi roept op tot geweld en dat wordt geaccepteerd. Dat vind ik gek.”

“Ik dacht: Akwasi mag wel een tikje terughebben, zodat hij weet dat hij niet iedere goede demonstratie kan kapen met zijn geschreeuw over Zwarte Piet. (…) Ik heb totaal geen spijt van deze grap, ondanks het feit dat het een verkeerde grap was.”

Nederlands Elftal

Het is de eerste uitzending sinds Johan Derksen onder vuur ligt vanwege de ‘grap’ over rapper Akwasi die hij met Zwarte Piet zou hebben vergeleken. Sindsdien zijn diverse adverteerders huiverig reclame rond het programma te willen inkopen. Ook hebben de spelers van Oranje, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal aangegeven niet meer door VI geïnterviewd te willen worden. Zij beklemtonen dat Derksen en zijn tafelgenoten al vaker onder vuur hebben gelegen vanwege vermeend racistische, homofobe en seksistische grappen.

Veronica heeft gezegd dat Johan en zijn tafelgenoten alle uitspraken in het programma voor eigen rekening doen. De zender zegt de mannen niet op de vermeend racistische uitlatingen te hebben aangesproken.

Johan Derksen krijgt niet alleen bakken met kritiek over zich heen, maar kan ook rekenen op veel steun. Op Twitter is bijvoorbeeld de hashtag #teamJohanDerksen trending. Veel mensen vinden de kritiek overdreven of stellen dat de uitspraken van Derksen volledig uit zijn verband zijn gerukt.

(Bron video: Veronica Inside)