Sterren

Meer klassieke muziek gestreamd tijdens coronacrisis

Sinds het uitbreken van de coronacrisis lijkt de muziekconsumptie flink te zijn veranderd. Hoewel het aantal muziekstreams de afgelopen weken wereldwijd met 8 procent daalde, steeg het aantal streams van klassieke muziek juist fors. Dat blijkt uit data van de Nederlandse streamingdienst voor klassieke muziek Primephonic.

Nederlanders streamen ruim 10 procent meer klassieke muziek dan een maand geleden. In landen die nog zwaarder getroffen zijn door Covid-19 is het aantal klassieke streams zelfs nog meer toegenomen. Hoe groter het aantal besmettingen, hoe meer er klassiek gestreamd wordt. Zo is in Frankrijk het streamen van (klassieke) muziek met meer dan 40 procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en het Verenigd Koninkrijk met 15 procent.

Uit data van Primephonic blijkt ook dat het aantal downloads van albums met 30 procent is afgenomen de afgelopen maand. Het voordeel van downloads is dat de gebruiker deze ook offline kan beluisteren, zoals in de trein, de auto of het vliegtuig. De meeste luisteraars zijn op dit moment aan huis gebonden, dus is er veel minder noodzaak is om muziek offline op te slaan.

Uitslapen

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er 30 procent minder gestreamd wordt tijdens de vroege ochtend, vermoedelijk omdat mensen langer uitslapen door het wegvallen van reis-werktijd. Gedurende kantooruren wordt dan weer 30 procent meer gestreamd dan voor COVID-19, vermoedelijk omdat mensen minder in overleg zijn en meer tijd voor zichzelf hebben.

Tijdens lunchtijd is de hoeveelheid streams verdubbeld. In de avond wordt er 20 procent minder gestreamd dan normaal, vermoedelijk omdat veel mensen tv kijken om het laatste coronanieuws te vernemen.