Sterren

Merlijn Kamerling: 'Ik doe alsof ik nooit een vader heb gehad'

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Nederland volledig in shock was door de dood van acteur Antonie Kamerling. Jarenlang wist zijn zoon Merlijn niet hoe hij om moest gaan met het verdriet om zijn overleden vader. Hij heeft het allemaal in een boek verwerkt met de titel ‘Nu ik je Zie’.

In Shownieuws vertelt Merlijn over het heftige schrijfproces van het boek. “Ik ben begonnen met het kijken van de eerste aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden. Naarmate hij ouder werd en echt mijn vader werd en mij adviezen ging geven, was het wel heel zwaar.” Al zijn uitspraken kan je zien in de video bovenaan deze pagina.

Isa over Merlijn

Zijn moeder Isa vertelde eerder in de 5 Uur Show al dat Merlijn paniekaanvallen heeft gehad tijdens het schrijven van het boek. “Het proces was voor hem heel confronterend en emotioneel”, zegt ze in de video die je bovenaan deze pagina kan zien. “Ik weet niet of hij het waardeert dat ik dit zeg, maar hij heeft ook een nacht naast mijn bed gestaan dat hij zei: ‘Ik krijg bijna geen adem meer.’ Een paniekaanval.”

“En ik snap dat heel goed”, verduidelijkte Isa. “Het is confronterend om je vader in interviews terug te zien en bepaalde teksten te horen zeggen en dan te denken: ‘Oei, dat heb ik ook weleens.’ En dan niet meteen te denken: ‘Oh, dat betekent dat ik misschien ook wel depressief ben.’ Het is nog een puber en die hebben ook depressieve gevoelens en onzekerheden. Maar ik ben heel dankbaar dat we dit samen hebben mogen doormaken.”

Bijzonder

Isa heeft veel respect voor haar zoon. “Wat heel bijzonder is aan Merlijn – hij is sowieso heel bijzonder – hij heeft heel erg de deur dichtgedaan na Antonie’s dood. Hij was net twaalf en wou dat verdriet niet voelen. Hij zei: ‘Ik ga maar gewoon door met mijn leven.’ Dat was een heel pijnlijk punt.”

“Ik heb hem daarin gelaten,” vervolgt ze. “Een paar jaar geleden vroeg hij: ‘Hoe vind je het als ik dat toch een keer ga aanpakken?’ Ik zei: ‘Dat lijkt me heel verstandig, want ik denk dat je daar inderdaad tegenaan loopt. Je moet er een keer doorheen.’ Toen is hij dat in een idioot tempo met een boek gaan doen en mensen gaan ontmoeten…”

Praten over zelfdoding kan bij de hulplijn 113 Zelfmoord-preventie. Dit kan telefonisch via 113 of via de chat op www.113.nl.