Sterren

'Privédetective op BzV-deelnemers afgestuurd'

Een privédetective klapt uit de school over misschien wel het populairste programma van Nederland. Sander van Betten onthult in de nieuwe Weekend dat hij door de makers van Boer Zoekt Vrouw is gevraagd om schandalen over boeren boven water te krijgen…

Sander van K-2 Recherchebureau ging meerdere seizoenen op onderzoek uit, in opdracht van de KRO. “Ik moest de boeren natrekken,” vertelt hij in het weekblad. Hij heeft er uiteindelijk per seizoen meer dan twintig gecheckt. “Stel dat een boer zijn ex-vriendin mishandeld heeft en er is een aangifte, dan komt die natuurlijk een keer boven water. Dat wil je als omroep niet.”

Er zijn een aantal andere eisen die de makers aan hun boeren stellen. “Ook willen ze geen boer met extreemrechtse sympathieën of foto’s waarop hij de Hitlergroet brengt. Of dat een boer een heel slechte naam heeft omdat hij agressief en drankzuchtig is.”

Sander heeft dit soort dingen een aantal keer ontdekt over de potentiële boeren. “Ik heb wel een paar keer een negatief advies over een boer moeten geven. Om wie dat ging, kan ik uiteraard niet zeggen.”

Werkwijze

De privédetective werkt inmiddels al een aantal jaar niet meer voor Boer Zoekt Vrouw. Hij vermoedt wel dat ze nog steeds niet zonder een privédetective kunnen. “Je kunt je als maker van een goed bekeken programma geen schandalen veroorloven.”

Sander doet zijn werkwijze uit de doeken. “Ik begon met een beetje rondbellen in de omgeving van zo’n boer. Dan ging ik z’n familie benaderen, soms uit naam van een ander. Ik zocht uit wat de directe omgeving was van zo iemand en daar ging ik dan net buiten zitten. Als hij een zus had, belde ik bijvoorbeeld de buren van die zus om te horen wat zij te vertellen hadden over die boer. Zo krijg je bruikbare informatie.”

“Door de telefoon voerde ik gewoon een toneelspel op, dat werkt het beste,” vervolgt hij over zijn methode. “Dat is mijn werk, daar heb ik niet zo’n moeite mee. Wat voor verhalen ik dan ophing hing een beetje af van de boer, zijn omgeving en leeftijd.”

Miljoenen kijkers

Het is logisch dat het programma op deze manier schandalen proberen te voorkomen, want Boer Zoekt Vrouw is nog altijd een kijkcijferkanon. Zo keken er afgelopen zondag weer maar liefst 3,5 miljoen mensen naar de boerendatingshow. Een week daarvoor waren dat er zelfs 3,6 miljoen.

(Bron foto: KRO-NCRV)