Sterren

Robert Vuijsje: Denk na voordat je term NSB'er gebruikt

Robert Vuisje vindt dat de term NSB’er te snel en ondoordacht wordt gebruikt. De schrijver van Alleen maar nette mensen pleit ervoor dat mensen voortaan even nadenken voordat ze weer collega’s of BN’ers uitmaken voor een lid van de Nationaal Socialistische Beweging.

“Misschien is 75 jaar te lang geleden, maar zou het niet beter zijn om de term ‘NSB-er’ exclusief te gebruiken voor de daadwerkelijke NSB-ers die collaboreerden met Nazi-Duitsland en zowel direct als indirect meehielpen aan het vermoorden van meer dan 100.000 Nederlanders?” vraagt Vuijsje zich op Twitter af. Zijn oproep krijgt veel bijval.

De schrijver is niet de eerste die de afgelopen dagen kritiek uit op het gebruik van de term, vooral in de discussie rond de Veronica Inside-rel. Rene van der Gijp verweet Wilfred Genee ‘NSB-gedrag’ omdat de presentator Gijp en Johan Derksen tijdens de racisme-uitzending niet genoeg verdedigd zou hebben. En Op1-presentator Fidan Ekiz verweet Arie Boomsma zondagavond ‘NSB-gedrag’ omdat hij adverteerders de vraag stelde of zij zich wel willen verbinden aan een programma waarin vermeend seksistische, racistische en homofobe opmerkingen worden gemaakt.

De drie mannen van Veronica Inside hebben ruzie omdat Derksen en Van der Gijp boos zijn over de racisme-uitzending van vorige week. In de talkshow gingen de mannen in gesprek met advocaat Natacha Harlequin en oud-international Dries Boussatta. Zij probeerden duidelijk te maken waarom sommige opmerkingen van Derksen door mensen als ‘racistisch’ worden beschouwd.