Sterren

Roel Reiné loopt mee met BlackLivesMatter in LA

De Nederlandse regisseur Roel Reiné heeft dinsdag meegelopen met een BlackLivesMatter-demonstratie in Los Angeles. De filmmaker, bekend van hits als Michiel de Ruyter en Fort Alpha, wilde op deze manier zijn steun betuigen aan de beweging die opnieuw oplaaide na de dood van de zwarte Amerikaans George Floyd. Hij werd aangehouden voor het betalen met een vals biljet, waarna een witte agent bijna negen minuten op zijn nek ging zitten.

Reiné woont en werkt al jaren in Los Angeles. “Sinds Trump aan de macht is gekomen is de verdeeldheid enorm vergroot en het is duidelijk dat de dood van George Floyd de druppel was”, stelt de Nederlandse filmmaker. “Iedere avond krijgen we alarmmeldingen op onze telefoon voor curfew.”

Dinsdag lag het grootste deel van de entertainmentwereld stil. Met het initiatief Blackout Tuesday wilden de muziek- en filmindustrie hun steun betuigen aan BlackLivesMatter. “Opvallend vond ik dat een van de helikopters boven de demonstratie een militaire helikopter was, dat had ik nog niet eerder boven de stad gezien”, vertelt Reiné. “Er waren heel veel mensen op de been, jong en oud wit en zwart. Gelukkig droeg bijna iedereen een mondkapje. Ik heb goed 6 feet afstand gehouden en een aantal blokken meegelopen.”

De regisseur prijst de gemoedelijkheid en de saamhorigheid tijdens het protest. “Er waren geen relschoppers, er was geen geschreeuw. Alleen maar leuzen zingend en applaus voor speeches. Het viel me op hoeveel mensen er waren, zoveel meer dan wat ik de andere dagen op internet had gezien.”