Sterren

Zestien meldingen huiselijk geweld met codewoord 'masker 19'

Het codewoord ‘masker 19’ dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen gebruiken om hulp te vragen heeft in twee maanden tijd zestien meldingen opgeleverd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten aan Shownieuws.

Sinds 1 mei kunnen slachtoffers van huiselijk geweld zich bij een balie van een apotheek melden als ze hulp nodig hebben. Als iemand bij de apothekersbalie het codewoord gebruikt, brengt de apotheker hem of haar in contact met hulpverleners.

Laatste redmiddel

Vanuit het Landelijk Netwerk Veilig Thuis worden geen registraties bijgehouden over meldingen van het codewoord. Wel heeft de organisatie aan verschillende Veilig Thuis-organisaties navraag of er meldingen van het codewoord binnen waren gekomen. Dat waren er tot 1 juli zestien.

“De verwachting bij het invoeren van de maatregel was niet dat het tot een grote hoeveelheid meldingen via de apotheek zou leiden. Het betreft een laatste redmiddel voor hulp voor slachtoffers die niet op reguliere wijze kunnen melden bij Veilig Thuis. Op basis van deze getallen zien we dat het codewoord voor een kleine groep slachtoffers een effectief middel is om laagdrempelig een melding van huiselijk geweld te doen’’, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Lockdown

Tijdens de lockdown was de verwachting dat het aantal gevallen van huiselijk geweld wel zou toenemen, omdat mensen door de coronamaatregelen meer bij elkaar op de lip zitten. Hierdoor zijn er verschillende initiatieven gestart die slachtoffers van huiselijk geweld ondersteuning proberen te bieden. Masker 19 is daar één van. In juni bleek dat het aantal meldingen ondanks de verwachting niet was toegenomen.