Sterren

Kluun over ziekte vrouw: "Die chemotherapie met zo'n dikke naald was heel vernederend"

Schrijver Kluun vertelt maandagochtend bij Koffietijd over de zware periode van zijn vrouw Judith. Inmiddels is het 16 jaar geleden dat zij overleed aan borstkanker. Oktober is de maand dat Pink Ribbon zich intensief inzet voor de ziekte.

De vrouw van Kluun had een zeer ernstige vorm van borstkanker. Zo vertelt Kluun: “Mijn vrouw had de meest ellendige vorm van borstkanker, het was vlek op vlek zeg maar”.

Pijnlijk onderzoek

De zogeheten biopsie, een medische handeling waarbij een stukje weefsel uit het lichaam verwijderd wordt om onderzocht te worden, zijn voor vrouwen erg pijnlijk. Kluun vertelt dat bij zijn vrouw vooral de chemotherapie erg intens was. “Die chemotherapie met zo’n dikke naald was heel vernederend”, vertelt Kluun.

Zestien jaar later benadrukt Kluun hoe belangrijk het is om aandacht aan de ziekte te blijven besteden. “Elk jaar is dit weer zo belangrijk. We moeten het bespreekbaar maken, ieder jaar is het weer even belangrijk”.

In 2003 schreef Kluun het hartverscheurende verhaal ‘Er komt een vrouw bij de dokter’. Het boek gaat over een gelukkig stel, dat alles mee lijkt te hebben, totdat de jobstijding komt dat zij een levensgevaarlijke vorm van borstkanker heeft.

Anny Schilder

Zangeres Anny Schilder, al drie jaar kankervrij, vertelt over haar ervaringen met deze ziekte. Zij is ook erg blij met de grote aandacht die Pink Ribbon besteedt aan borstkanker en de genezing ervan. “Voor vrouwen is dit heel goed. In periode van behandeling gaf mij weer kracht. Met lotgenoten er over praten vind ik fijn”