Sterren

Nielson en Olcay gaan stoppen met roken

Zanger Nielson, ontwerpster Olcay Gulsen en 100% NL-dj Koen Hansen gaan publiekelijk proberen om te stoppen met roken. Dat doen ze in het kader van Stoptober, een campagne waarbij rokers worden opgeroepen om in ieder geval een maand geen sigaretten op te steken.

“Ik ben benieuwd of mijn stem verandert als ik niet meer rook”, zegt Nielson, die steeds vaker last tijdens het zingen heeft, over zijn motivatie om te stoppen. “Ik heb geen idee hoe dat klinkt, ik rook al zo lang.”

Olcay vindt haar rookgedrag “één van de meest vreselijke dingen” aan zichzelf en Koen stopt naar eigen zeggen voor de liefde. “Ik heb een leuke vriendin. Zij rookt niet en baalt dat ik wel rook. Voor haar ga ik deze uitdaging aan.”

App

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR. Het is de bedoeling dat deelnemers vanaf 1 oktober in ieder geval 28 dagen stoppen. Na een periode van 28 dagen hebben rokers vijf keer meer kans om blijven te stoppen. De zwaarste ontwenningsverschijnselen zijn dan voorbij. Deelnemers worden ondersteund met onder meer een gratis app.

In de voorgaande drie edities deden bij elkaar ruim 150.000 mensen mee.

(BuzzE)