Sterren

Georgina Verbaan en Abbey Hoes in nieuwe Japin-verfilming

Georgina Verbaan, Abbey Hoes en Eelco Smits gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe Nederlandse film Buiten is het feest. Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman Maar buiten is het feest van Arthur Japin, die zijn boek deels weer heeft gebaseerd op het leven van Karin Bloemen. Distributeur September Films en producent Rinkel Film hebben maandag het nieuws bekendgemaakt.

Buiten is het feest vertelt over de succesvolle en geliefde zangeres Sonne die na de dood van haar zus een rechtszaak aanspant om haar nichtje uit handen van haar biologische vader te houden. Door deze actie dreigen de schokkende familiegeheimen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel.

Abbey Hoes speelt de rol van Sonne. Verbaan vertolkt de rol van haar moeder, Eelco Smits speelt de biologische vader. “Wat mij aantrok in de roman van Arthur Japin, is dat het gaat over veerkracht en hoe je om kan gaan met je lot”, stelt regisseur Nesna. “Over hoe je door te praten kan veranderen van een slachtoffer in een ervaringsdeskundige. Ik hoop met deze film een universeel verhaal te vertellen over een van de grootste taboes: seksueel misbruik van kinderen in de familiesfeer. Hoe de schaamte en het zwijgen je als slachtoffer nog eenzamer maken.”

Karin Bloemen heeft onlangs in de Volkskrant Magazine uitgebreid en open haar levensverhaal verteld. Zij en haar zusjes zijn jarenlang stelselmatig misbruikt door hun stiefvader.

Regisseur Jelle Nesna start binnenkort met de opnames. Het is de eerste keer dat een roman van Arthur Japin wordt verfilmd.