Sterren

Georgina Verbaan wil voor eens en altijd afrekenen met roken

Tot haar grote schaamte rookt Georgina Verbaan nog steeds. En dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt de actrice. Samen met Rick Brandsteder en Ernst Daniël Smid is ze dit jaar het gezicht van de actie Stoptober die op 1 oktober begint.

“Ik schaam me ervoor dat ik nog rook. Ik ben al vaker gestopt, maar het moet nu echt klaar zijn”, zegt Georgina. “Tijdens Stoptober doe je het tenminste niet alleen. Ik heb er echt zin in.”

Ook Rick probeerde meermaals tevergeefs af te rekenen met de sigaretten. “Roken is zo stom en dom. Je dient jezelf vergif toe en het kost nog veel geld ook.” De presentator wil jongeren waarschuwen. “Als een iets jongere vent zoiets overbrengt, werkt het misschien beter dan wanneer ouders het zeggen. Maar goed, uiteindelijk stop ik natuurlijk ook gewoon voor mezelf.”

De actie Stoptober gaat de zesde jaargang in. Al meer dan een kwart miljoen mensen hebben een maand lang geen sigaret opgestoken, dit jaar doen opnieuw tienduizenden mensen mee. Ernst Daniël Smid voelt dit als steun in de rug. “Veel mensen begrijpen niet dat ik als zanger rook en gelijk hebben ze. Ik vergoelijkte mijn gedrag met de smoes dat veel wereldberoemde zangers als schoorstenen rookten. Natuurlijk deed ik dat tegen beter weten in. Ik wil er al een tijd vanaf en nu is het dan zover. Ik ga met de billen bloot en met enige hulp van Stoptober en alle deelnemers moet het me lukken.”