Sterren

BN'ers lenen Instagram uit aan invloedrijke zwarte vrouwen

Halina Reijn, Victoria Koblenko, Claudia de Breij en Anna Drijver: een greep uit de Nederlandse vrouwen die vaak op tv te zien zijn. Daar mogen wel wat meer vrouwen met een donkere huidskleur bij, vond de organisatie van #ShareTheMicNow. Daarom lenen bekende witte vrouwen een dagje hun Instagramaccount uit aan invloedrijke zwarte vrouwen.

“De stemmen van zwarte vrouwen zijn veelal ongehoord gebleven, ook al gebruiken ze hun stemmen al eeuwenlang luid om veranderingen door te voeren”, luidt de aankondiging. “We moeten meer naar elkaar gaan luisteren.”

Onder anderen Giovanca Ostiana, Berget Lewis, Jasmine Sendar, Natacha Harlequin en Sarah Janneh laten hun stem horen op de populaire Instagramaccounts. Onder de 28 vrouwen die hun account uitlenen zijn ook zangeres Maan, Hilmar Mulder en Jelka van Houten.

De actie is overgewaaid uit Amerika, waar onder anderen Kourtney Kardashian, Julia Roberts en Gwyneth Paltrow hun account al deelden. Op woensdag 17 juni is #ShareTheMicNow in Nederland.

View this post on Instagram

De afgelopen tijd vond ik eerlijk gezegd best verwarrend. Ik zag voor mijn gevoel nooit zwart-wit en door alles wat er gebeurde, gebeurde dat ineens wel. Ik geloof in samensmelten met een geweldige energie van iemand en volgens mij is huidskleur hier voor mij nooit bepalend in geweest. Wel zie ik in dat er kennelijk nog mega veel onvrede is, onbegrip en vooral door ‘angst voor het onbekende’, veel verwarring heerst bij veel mensen. Daarom doe ik met heel veel liefde mee aan een project dat in Amerika al gedragen en ondersteund is door veel bijzondere vrouwen. We geven elkaar een podium, een plek waar we informatie delen en vooral connectie met elkaar kunnen maken en elkaar mogen verrassen. Ik ben dan ook trots op de vrouw die ik woensdag aan jullie ga voorstellen, ze heeft een leven dat ver weg staat van het mijne, letterlijk en figuurlijk. Maar ik voel haar, respecteer haar en merkte dat toen ik haar in Afrika ontmoette meteen een liefdevol gevoel kreeg. (En mega veel respect vooral! ) Ik wil altijd leren in dit leven, van mensen en van situaties. Ik hoop dat @cynthia_oningoi me kan leren wat ik als ‘witte’ vrouw kan doen om misvattingen en verdriet minder groot te maken bij mensen die te maken hebben met veel onbegrip vanwege hun huidskleur. Maar dus ook hoop ik op een gesprek waar we juist voelen allemaal dezelfde dromen te hebben en hetzelfde bloed te hebben ondanks achtergond, opvoeding, gewoontes. I would love to share the mic with this powerlady! #sharethemicnownl #sharethemicnow En aanstaande woensdag dus nog veel meer leuke vrouwen!!! ‘You may say that I am A dreamer, but I am not the only one ‘ !!!

A post shared by Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) on