Sterren

Fernando Halman: zoek verbinding op in plaats van verdeeldheid

Uit onderzoek is gebleken dat online pesten onder kinderen tijdens de afgelopen coronaperiode is toegenomen. Stichting Stop Pesten Nu, tv-zender Cartoon Network en radio-dj Fernando Halman hebben daarom de handen ineengeslagen om kinderen door middel van een campagne te laten inzien dat ze elkaar niet moeten pesten, maar juist maatjes moeten zijn.

De campagne bestaat uit de zogenoemde maatjescode waarin kinderen zeven tips krijgen om een goede vriend te zijn. Daarnaast kunnen ze – samen met hun ouders en leraren – op het onlineplatform Buddy Network filmpjes bekijken over vriendschap en pesten.

“Het gebeurt niet alleen bij kinderen, maar in alle lagen van de maatschappij. Het is belangrijk om dat aan te pakken”, zegt Fernando tegen het ANP. Vanaf maandag is hij op tv en op YouTube te zien in een speciale clip ter ondersteuning van de campagne.

Verbinding

Fernando is ervan overtuigd dat verbinding hier het sleutelwoord is. “Ik sta voor verbinden en good vibes only. Laten we verbinding opzoeken in plaats van verdeeldheid.” Volgens de dj en presentator is het dus belangrijk dat mensen elkaar helpen. “De mooiste platen zijn geschreven door meerdere mensen. Alle mooie dingen in het leven worden in groepsverband gemaakt.”

Zelf probeert Fernando zijn eigen 3-jarige zoontje ook het goede voorbeeld te geven. “Als vader vind ik het belangrijk om het in de basis aan te pakken. Kinderen kijken het af van hun ouders en nemen dat over”, zegt hij. “We moeten ons leven inkleuren met onze eigen normen en waarden. Wees de architect van je eigen leven en bouw aan een beter morgen.”