Sterren

John van den Heuvel snapt keuze Peter R. de Vries niet

Misdaadverslaggever John van den Heuvel snapt niet waarom zijn collega Peter R. de Vries vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces is geworden. “Ik vind het buitengewoon onverstandig”, zegt John donderdag tegen Wilfred Genee in Veronica Inside op Radio Veronica.

Hij heeft het Peter zelfs afgeraden. “Ik heb vorige week nog twee uur met Peter hierover gesproken. Ik heb hem toen ook gezegd dat ik het onverstandig vind vanwege meerdere redenen.”

John vindt dat zijn collega als misdaadverslaggever niet onafhankelijk verslag meer kan doen van het Marengoproces nu hij “een soort belangenbehartiger” is van de kroongetuige. “In theorie zou het kunnen gebeuren dat hij als vertrouwenspersoon dingen hoort die schadelijk zijn voor de kroongetuige, maar als journalist wel naar buiten zou moeten brengen. Hoe ga je daar in vredesnaam mee om? Ik vind dat heel erg lastig.”

Jouw beslissing

Waarom Peter ondanks zijn afraden toch heeft besloten om Nabil B. bij te staan, weet John niet. “Maar ik val hem niet af. Zoals ik ook tegen hem zei in ons appverkeer: dit is jouw beslissing.”

Peter maakte donderdag bekend dat hij vertrouwenspersoon is geworden in het liquidatieproces waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Het proces gaat over een reeks onderwereldmoorden en voorbereidingen en pogingen daartoe. Nabil B. liep over naar justitie nadat een bekende van hem in januari 2017 bij vergissing was geliquideerd. Hij heeft tientallen belastende verklaringen afgelegd tegen verdachten.